Politică

Igor Boțan: Dacă politicienii vor reuşi să asigure oamenilor un trai decent, societatea se va consolida

Declaraţia analistului a fost făcută în contextul în care mai mulţi politicieni au spus că moldovenii ar trebui să fie mai consolidaţi în astfel de situaţii precum embargoul impus de Rusia pentru vinurile din Moldova.

Igor Boţan a participat la dezbaterea publică „Post-scriptum: Ce ar trebui să ştie şi să facă societatea moldovenească în cazul declaraţiilor catalogate drept „deranjante”, făcute de către oficiali străini la adresa Republicii Moldova?”, organizată de Agenţia de presă IPN, unde le-a dat dreptate politicienilor care au spus că astfel de situaţii precum embargoul rusesc sunt ca un şoc pentru ţară.

Analistul a spus că în anul 2005 Rusia a adoptat 3 rezoluţii îndreptate împotriva Moldovei cu scopul de a influenţa rezultatul alegerilor parlamentare din acel an, iar după alegeri au fost introduse 3 embargouri la rând. „Ne-am deprins deja, e ceva mai mult sau mai puţin normal din punct de vedere politic. Se bate şaua ca să înţeleagă calul”, a spus expertul.

În privinţa unităţii naţionale este un îndemn frumos, spune Igor Boţan, dar imposibil de realizat. „Eu nu văd unitate nici măcar într-un partid politic. Nu putem face unitate într-un partid, am putea să o facem într-o ţară atât de fragmentată?”, s-a întrebat analistul politic.

În cadrul dezbaterii, ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, a remarcat că în Moldova există o tagmă de politicieni care merg la Moscova şi îi conving pe ruşi să introducă diferite embargouri pentru moldoveni ca să poată influenţa rezultatele alegerilor. „Celor care umblă pe la Moscova trebuie să le transmiteţi un mesaj foarte clar că doar cu testele de la laborator şi cu pile nu vor putea face nimic. Ei se folosesc de atitudinea indulgentă. Ei nu ar trebui să aibă pretexte”, i-a spus Igor Boţan ministrului.

Dezbaterile publice cu tema: „Post-scriptum: Ce ar trebui să ştie şi să facă societatea moldovenească în cazul declaraţiilor catalogate drept „deranjante”, făcute de către oficiali străini la adresa Republicii Moldova?”, este ediţia a XXI-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susţinut de Fundaţia germană „Hanns Seidel”. 

TIMPUL.MD via IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *