Moldova

Igor Corman: E real să semnăm Acordul de Asociere până la sfârșitul lui 2014

Igor Corman s-a întors ieri de la Bruxelles unde s-a aflat în prima sa vizită oficială în calitate de spicher al R. Moldova. Oficialul a avut întrevederi cu președintele Parlamentului European, Martin Schultz, cu liderii partidelor europene și cu Stefan Fule, comisarul european pentru și extindere. Discuțiile s-au axat pe liberalizarea regimului de vize, summitul de la Vilnius, cooperarea cu țările vecine și ultimele evoluții în regiunea transnistreană. 

„Este realist ca până la sfârșitul anului următor să semnăm Acordul de Asociere cu UE și ca R. Moldova să fie scoasă din lista țărilor care au nevoie de vize pentru UE. Petru asta trebuie să ținem cont de două condiții. Prima se referă la politica internă. Trebuie să continuăm reformarele, consolidarea insituțiilor democratice, reforma justitițiie. În al doilea rând, trebuie să avem în vizor mecanismul de luarea a deciziilor în UE. În mai vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European, motiv pentru care Bruxelles-ul va avea o altă agendă. Cred că vom izbuti să realizăm aceste scopuri dacă vom avea o colaborare eficientă între diplomația noastră, guvern și parlament”, a precizat Igor Corman. 

În schimb, la summitul de la Vilnius, R. Moldova și UE vor putea parafa capitolele privind zona de comerț liber și capitolele politice din Acordul de Asociere.

Spicherul a menționat de asemenea că a discutat la Bruxelles și ultimele evenimente din regiunea transnistreană. ”Ne confruntăm cu tot mai multe provocări în regiunea transnistreană. Ele nu se înscriu în spiritul dialogului pe care îl dorim să formatul 5+2. Cred că este în interesul tuturor ca aici în Moldova să avem liniște și pace”, a precizat Igor Corman. 

Astăzi vor avea loc audieri privind situația din regiunea transnistreană. În cadrul unei ședințe închise a Parlamentului, își vor prezenta rapoartele ministrul Reintegării Eugen Carpov, ministrul de Interne Dorian Recean, ministrul Apărării Vitalie Marinuță și șeful SIS Mihai Bălan. 
 
Timpul.md (I.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *