Politică

Igor Dodon refuză să respecte legea și va purta panglica fascismului rus, dar vrea ca europenii să-i facă dreptate

„Kuliokarul” Igor Dodon, spune că nu se va conforma legii și va participa la evenimentele dedicate Zilei Victoriei purtând panglica fascismului rusesc „Sf.Gheorghe”.

Dodon spune că dacă va fi amendat, se va adresa în instanță, iar dacă justiția moldovenească nu-i va da câștig de cauză, își va căuta dreptatea la CEDO (sic).

Mai mult, Dodon are tupeul să acuze guvernarea de comiterea unei erori grave prin interzicerea acestei panglici, menționând că astfel PAS și președintele Maia Sandu au atentat la adevărul istoric și la sentimentele oamenilor.

Igor Dodon recunoaște că va încălca legea în ziua de 9 mai, însă le cere cetățenilor să decidă singuri dacă sunt sau nu gata să-și asume consecințele sfidării legii.

„Așa cum am promis, la 9 mai voi ieși la Marșul Victoriei, voi purta panglica Sfântului Gheorghe, la fel și familia mea. Eu nu-i îndemn pe toți cetățenii să facă același lucru, pentru că fiecare trebuie să decidă pentru sine. Este o decizie și o responsabilitate personală. Noi credem că legea adoptată contravine Constituției și ea va fi anulată, fie de către viitorul Parlament, fie prin intermediul Curții Europene.

„Majoritatea țărilor Uniunii Europene nu au interzis panglica Sfântului Gheorghe, ea nu este interzisă nici măcar în Germania. La noi, pur și simplu, unii sunt extrem de anti-sovietici sau vor să dea bine în fața oficialilor din Occident. Dar acțiunile lor vor avea efecte adverse. Acest simbol va deveni simbolul opoziției împotriva PAS și Maia Sandu.

Fascismul = patrimoniu cultural găgăuz

Dacă nu acum, cu siguranță, peste câteva luni, cei care sunt împotriva Maiei Sandu vor purta acest simbol. Ei au comis o greșeală enormă. Cu referire la Găgăuzia, în legea lor este indicat că ei pot lua decizii proprii pe aspecte ce vizează patrimoniul cultural. Tot ce este anulat acum prin instanțe este derizoriu”, a mai spus Igor Dodon.

Amintin că potrivit legii, promovarea simbolurilor agresiunii militare ruse se sancționează cu amenzi de la 4.500 de lei la 9.000 de lei pentru persoanele fizice și cu amendă de până la 30.000 de lei pentru cele juridice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *