Politică

Igor Dodon s-a vândut rușilor. Primea 45.000 de dolari pe lună de la Moscova (Washington Post)

Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon primea un salariu lunar de 45.000 de dolari de la Moscova, scrie, Washington Post. Acest ziar scrie că a obținut de la serviciul ucrainean de securitate documente ale FSB – servicul rusesc de securitate internă – care arată cum încearcă Moscova să manipuleze state din Estul Europei, deși campania sa militară se clatină.

„FSB a canalizat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat din Rusia pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și a reorienta țara spre Moscova, indică documentele și interviurile”, arată publicația de la Washngton DC.

Documentele mai arată că Moscova a trimis consultanți care să-l ajute pe oligarhul fugar Ilan Șor. În plus, un om de afaceri apropiat Kremlinului a preluat una din afacerile acestuia, pentru a o proteja de sechestrul autorităților de la Chișinău.

Dodon primea salariu lunar de la Moscova

„După ce Dodon a demisionat din Partidul Socialist, a fost numit președinte al consiliului de afaceri moldo-rus, o organizație înființată de Delovaya Rossiya, legată de Kremlin. Salariul lunar al lui Dodon, plătit de consiliul de afaceri, era de 29.016 USD, plus un bonus lunar de 14.508 USD, arată documentele.

Contractul, totuși, a venit cu condiții atașate. Dodon a trebuit să clarifice cu noul său angajator tot ce a spus public, arată o captură de ecran a unei conversații scrise între Dodon și Chaika. În conversația din 2 decembrie 2021, Dodon a insistat că este „o persoană liberă”.

«Liber, dar limitat de etica corporativă a Uniunii [ruso-moldovene]”», a spus Chaika.

«Ați început să mă îngropați devreme. Dacă transmiteți condiția ca, pentru una dintre declarațiile mele publice, să îmi reduceți salariile și să închideți noul consiliu de afaceri… atunci să vorbim despre asta în detaliu». a răspuns Dodon”, scrie Washington Post.

Igor Chaika este un om rus de afaceri și ambasadorul în Moldova al asociației de afaceri Delovaya Russia, o structură strânse legată de Kremlin. Tatăl lui Chaika a fost procuror general al Rusiei.

Din 2016, operațiunile FSB în Moldova sunt conduse de Dmitri Milyutin, general în serviciul de securitate care deține funcția de adjunct al șefului Departamentului Informații Operaționale, potrivit documentelor obținute de WP. În cea mai mare parte a timpului, Miliutin a lucrat prin Igor Chaika.

Miliutin a comunicat cu Chaika de peste 6.000 de ori între decembrie 2020 și iunie 2022, potrivit documentelor serviciilor de informații ucrainene.

FSB „verifica cu [Chaika] ceea ce trebuia făcut în orice moment”, a spus un oficial de securitate ucrainean. Chaika „este ca un portofel pentru ei”, a mai spus el.

Dodon, abandonat și înlocuit cu Șor

În 2021, Moscova a decis însă să-l schimbe pe Dodon cu Ilan Șor, pe care documentele FSB îl prezintă drept un personaj populist și manipulabil.

„Strategii politici angajați de Kremlin au călătorit pentru prima dată la Chișinău din Rusia în martie 2021 pentru a lucra în secret cu partidul lui Șor, arată documentele. Ei au făcut eforturi mari pentru a se asigura că prezența lor este nedescoperită, cumpărând cartele SIM preplătite și păstrând ascunse adresele apartamentelor pe care le închiriau (…)

Printre măsurile pe care le-au recomandat partidului Șor a fost aceea de a șterge cât mai mult posibil „fondul negativ”, probabil condamnarea penală anterioară a lui Șor, și de a încerca să-și curățeze imaginea pe internet. Într-un grafic care făcea parte din recomandările trimise către FSB, strategii au propus să le ofere jurnaliştilor „recompense” pentru a şterge articole”, mai arată Washington Post.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


comentarii

  1. nu de mult chiar la voi apăreau materiale de propagandă pentru șor (de se întorcea Constantin Tănase în mormânt)…
    ce se poate spune? ce ieftină e vânzarea în R Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *