Social

Igor Grosu, întrevedere cu șefa Parlamentului Lituaniei. Parcursul european al R. Moldova, printre principalele teme abordate la întrevederea oficialilor

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, se află într-o vizită oficială în Republica Lituania, în perioada 3-5 aprilie 2023, la invitația omologului său de la Vilnius. Oficialul moldovean s-a întâlnit cu Președintele Seimasului, Viktorija Čmilyté-Nielsen, după care au susținut o conferință de presă. Printre principalele teme abordate la întrevederea oficialilor, a fost parcursul european al Republicii Moldova, precum și situația de securitate.

În contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, șeful Legislativului de la Chișinău a subliniat necesitatea consolidării capacităților de apărare ale Republicii Moldova, potrivit Deschide.md.

„Suntem o țară neutră, dar neutralitatea nu înseamnă doar să stai și să te rogi pentru pace. Trebuie să contribui la menținerea păcii. Întâi de toate, trebuie să îți consolidezi propriile capacități de apărare. Dacă se oferă altcineva să ajute și să ofere asistență, desigur noi vom asigura și vom investi în capacitatea noastră de apărare. Cel mai important lucru la moment este securitatea spațiului aerian, pentru că am avut experiențe nefaste când rachetele rusești lansate din Marea Neagră au intrat în spațiul nostru aerian”, a menționat Igor Grosu.

La capitolul aderării țării noastre la comunitatea europeană, președintele Parlamentului a reiterat încrederea poporului în această direcție.

„Vorbind despre parcursul nostru european – este un moment istoric pentru Republica Moldova și sunt mai mult decât sigur că vom deveni parte a Uniunii Europene. Este doar o chestiune de timp și noi suntem cei care putem decide și influența cât de repede ne vom alătura familiei europene. Aceasta înseamnă că va trebui să implementăm reformele, reforme pentru noi, nu pentru Bruxelles, nu pentru Vilnius, ci pentru oamenii noștri”, a declarat el.

De asemenea, Igor Grosu a discutat cu omologul lituanian despre domeniile în care Republica Moldova are nevoie de expertiză, despre reforma în justiție, energie și securitate cibernetică, precum și despre alte domenii în care este necesară asistență.

De asemenea, acesta a exprimat deschiderea privind preluarea experienței Lituaniei în promovarea reformelor importante în Republica Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *