Politică

Igor Munteanu, despre vizita eșuată a lui Lavrov în Polonia: „Rusia nu a avut și nu are altă calitate decât de stat agresor”

După ce ministrului rus Serghei Lavrov i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Poloniei, acest lucru ar putea avea anumite consecințe care se vor răsfrânge și asupra politicii din Republica Moldova, scrie pe pagina sa de Facebook Igor Munteanu, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare.

”Ministrul S.Lavrov nu a fost primit pe teritoriul Poloniei la ministeriala OSCE. 

1. Președintele în exercițiu al OSCE, Z.Rau, susține în comunicatul dat pe marginea acestui caz că Rusia, ca stat membru al OSCE, a lansat un război neprovocat de agresiune contra Ucrainei, de o violență fără precedent. Pe parcursul acestui an, în loc de a coopera pentru a întări autoritatea OSCE, Moscova a urmărit să distrugă fundamentul acestei organizații”. Scurt și clar.

2. Motivul polonezilor de a nu-i permite șefului diplomației ruse să viziteze evenimentul se explică prin încălcarea de către Rusia a tuturor normelor de drept internațional, inclusiv a Cartei ONU și a Declarației de la Helsinki din 1975, care a pus bazele înființării CSCE, astăzi OSCE. Statele Membre OSCE se obligă să se abțină de la amenințarea cu forța ori de acțiuni contra integrității teritoriale sau independenței politice ale statelor semnatare. Este clar că aceste obligații ale OSCE sunt încălcate grav de Rusia și în privința Republicii Moldova, ocupând prin violență și viclenie circa 11% din teritoriul statului nostru. 

3. Este evident că este cazul unei schimbări radicale a politicii Republicii Moldova în raport cu statul agresor pe chestiunea regimului separatist. Mi se pare corect să lansăm o inițiativă de eliminare a Rusiei din negocierile asupra reglementării conflictului transnistrean (5+2). Rusia este stat agresor contra vecinului R. Moldova, Ucraina, și sponsor al tuturor mișcărilor separatiste din spațul ex-sovietic; Rusia nu a avut și nu are altă calitate decât de stat agresor”, a menționat Munteanu.

Vă amintim că Serghei Lavrov a fost declarat persona non grata în Polonia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *