Moldova

Ilan Șor: Miliardul este un mit. De la BEM s-au furat 625 milioane de dolari

Portivit lui Ilan Șor, furtul banilor din Banca de Economii a început pe timpul comuniștilor și a continuat când Filat a devenit prim-ministru. 

„În primul rând, vreau să declar că nu sunt de acord cu acuzațiile aduse de Procuratură și mă consider nevinovat. Pentru a-mi demonstra nevinovăția, eu am colaborat și voi colabora cu procuratura pe acest subiect. În cadrul anchetei recente am prezentat procurorilor un pachet de documente, care, după părerea mea, vor ajuta la identificarea  adevărului și demonstrarea nevinovăției mele în tot ce s-a întâmplat la BEM. 

Aș vrea să atrag atenția la sumele de bani care s-au pierdut la BEM după acordarea creditelor neperformante. Această pierdere constituie 625 milioane de dolari, care este compusă din două componente: prima patre – 375 milioane de dolari s-au acordat în formă de credite pe timpul lui Gațichevici, în aceeași perioadă Vlad Filat ocupa funcția de prim-ministru și controla BEM. A doua parte – 250 milioane de dolari, s-au preluat sub forma diferitor credite și transmise domnului Filat la ordinul lui. 

Ulterior, Ilan Șor a făcut precizări:

„ Atât noi, cât și organele de anchetă sunt toate documentele despre cum s-a ajuns la suma asta. De asemenea, noi am prezentat nu doar raportul despre sumele acordate, dar și dobânzile pentru credite utilizate care nu au fost plătite băncii. Aș vrea să mă opresc un pic la acest moment: când creditele au încetat să mai fie plătite în acei ani, în 2008-2012, s-a întâmplat următorul lucru: banii acordați erau tot luați de la oameni și plata dobânzilor se făcea din contul altor deponenți. Din acea perioadă deja era formată o piramidă. 

De asmenea aș vrea să subliniez poziția ciudată și lipsa de acțiune a BNM, pentru că nu a efectuat inventarizarea gajurilor BEM și nu a purcers la vinderea lor la preț real pentru a acoperi datoriile apărute în rezultatul creditării pe timpul lui Gațikevici. 

Despre banii transmiși lui Filat:

„Am transmis anchetei corespondența, invoicurile, swifturi, și toate celelalte documente care confirmă beneficiarul sumelore respective. Sumele respective au fost acordate la ordinul domnului Filat, care m-a amenințat că se va implica direct în afacerile mele prin structurile controlate de oamenii lui. 

La început credeam că interesul dlui Filat față de BEM este legat de dorința lui de a scoate banca din situația de criză, având în vedere că el era prim-ministru, iar partidul lui deține mai multe instituții de stat care puteau cu adevărat să salveze banca. 

Din păcate am fost mințit. 

Atunci când am ajuns la conducerea băncii, am fost supus presiunile din partea lui Filat și oamenii din anturajul lui care m-au obligat ca firmele mele să perfecteze credite ce urmau a fi transferate companiilor controlate de Filat și Ion Rusu. 

Miliardul furat este un mit. De fapt, e vorba de 625 de milioane de dolari. 

Am analizat raportul Kroll. Este întocmit destul de bine, deși am observat că multe fapte se bazează pe informații prelaute din mass-media. Din păcate, nici eu, nici societatea, nu am primit răspuns la întrebarea principală: cine este beneficiarul final al acestor resurse?

Voi răspunde: în primul caz de vorba de companiile care au luat credite neperformate pe timpul lui Gațikevici. Schema era următoare: BEM dădea credit unui agent economic, acesta la rândul lui transfera suma în baza unui contract dubios pe conturi off-shore. Pe urmă banii dispăreau. 

În al doilea caz, BEM dădea credite companiilor moldovenești, acestea le transferau companiilor off-shore, iar acelea le pasau mai departe companiilor off-shore afiliate domnului Filat. Pe urmă banii aceștia ajungeau pe cotnul firmelor moldovnești cum ar fi Caravita, iar o parte din bani le primea Filat personal. Toate documentele care demonstrează cuvintele mele au fost transmite anchetei. Beneficiarul acestor sume este Filat și companiilor lui administrate de intermediari. 

Din păcate, eu observ că mass-media detanturează informațiile legate de numele meu. Sunt surprins că printre acestea sunt și instituțuii care au fost finanțate din banii creditelor neperformante luate de Filat. Am în vedere pe așa-zișii jurnaliști, analiști și bloggeri. Noi voi menționa niciun nume astăzi, dar voi transmite documentele organelor de urmările penală și va deveni clar de ce ei sunt atât de porniți împotriva mea și de ce unele site-uri au pornit campanii întregi împotriva mea. 

Pentru că ancheta Kroll nu a numit beneficiarulr real al furtul din sistemul bancar,  apelat la una din cele mai mari companii juridice din lume, pentru a identifica benficiarii finali ai creditelor. Sunt foarte interesat în găsirea banilor, deoarece de asta depinde reputația și onoarea mea ca cetățean al R. Moldova. Voi face tot posibilul ca să demonstrez cine a luat banii, unde sunt ei și care e valoarea reală a pierderilor”. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *