Spectacole

Ilie Văluță: „Îmi place să interpretez numai muzică live”

Din 1985 este regizor de sunet la Compania „Teleradio-Moldova”. A scris compoziții muzicale la spectacole TV, muzică vocală și instrumentală în emisiunile și concursurile televizate, muzică pentru copii. A semnat muzica la peste 80 de spectacole pentru teatrul de păpuși și dramă. Colaborează cu teatre și regizori din R. Moldova, dar și din România: Teatrul de animație „Bacovia”, Laurențiu Budău (Bacău), Constantin Brehnescu (Iași), Maria Mierluț (Târgu-Mureș), Vasile Hariton (Constanța), Valentin Dobrescu (Botoșani). Este laureat al unor concursuri naționale și internaționale.
 
Compozitorul și interpretul Ilie Văluță este un nume cunoscut în rândurile admiratorilor de muzică bună. Oriunde evoluează, el se bucură de un succes binemeritat. A scris cântece și romanțe pe versurile lui Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Octavian Goga, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Anatol Ciocanu, Andrei Strâmbeanu ș.a.

În ultimul timp, a scris două piese pentru interpretul din București Octavian Mândruță pe versurile lui Vasile Groza („Trubadurul”) și Vlad Halipli („Bătrânul și marea”). De asemenea, a scris două romanțe pentru fiica sa, Diana Văluță, pe versurile lui Gheorghe Bâlici („Romanță pentru mama” și „Romanță de primăvară”). A mai compus două piese pe versurile lui Vasile Căpățână („Te rog, dorule”) și Vasile Groza din București („Bucuria părinților”).

„În prezent lucrez la un spectacol pentru teatrul de păpuși – „Pălărierul” de Vasile Groza. Se montează la Teatrul municipal „Guguță”. Împreună cu Vasile Căpățână lucrez la editarea unei cărți cu romanțe și cântece ale autorilor apăruți în colecția „Ideal” de la Editura „Biodova”. În același timp, pregătim un CD cu selecții din creația mai multor poeți. Mai colaborez cu Teatrul Republican „B.P. Hasdeu” din Cahul”, ne povestește invitatul nostru.

Ilie Văluță are un ansamblu de familie din care fac parte fiicele Diana și Veronica, ginerele Sergiu Bantaș, violonist în Orchestra de muzică populară „Plai moldovenesc”, dirijată de Vladimir Serbușcă, nepoții Sandu și Cristi.

„Pe 4 aprilie am cântat cu Loredana Groza la Palatul Național. La ședințele Cenaclului „Ideal” vin întotdeauna cu o melodie nouă. Mă bucur că am colaborat cu poetul Dumitru Matcovschi și cu Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți la spectacolul „Vine apa”, unde am făcut peste 10 piese pe versurile poetului. Cântăm peste tot unde suntem invitați. Îmi place să interpretez muzică live. Astfel, îți poți manifesta respectul față de cel care te ascultă”, ne-a mai spus Ilie Văluță. Compozitorul și interpretul se mândrește mult cu fiică-sa, Diana Văluță, deținătoare a Marelui Premiu la festivalurile „Crizantema de Argint” și „Crizantema de Aur”, ediția 2006, de la Chișinău și, respectiv, de la Târgoviște, România.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *