Actualitate

Iluminatul stradal din Iaşi merge după ora Moscovei

„Azi, 20 octombrie 2015, am plecat de acasă la ora 7.00 pe o beznă totală. Pe traseul Păcurari – Arcu – str. Gării – Uzinei – str. Palat – Podu Roş – bld. Socola – bld. Poitiers nu era aprins nici măcar un bec de iluminat stradal. În condiţii de ploaie şi cu traficul aglomerat specific acestei ore, e foarte dificil să observi pietonii, şi ei foarte mulţi, mai ales elevii, care traversează pe trecerile de pietoni prost semnalizate, prost marcate şi, bineînţeles, neiluminate”, a precizat Ionuţ Ieremie, într-o sesizare trimisă redacţiei.

Reclamaţii asemănătoare au adresat şi alţi ieşeni care au subliniat pericolul unor accidente rutiere din cauza vizibilităţii scăzute. „Iluminatul stradal la noi este o glumă proastă. Este o infrastructură învechită, becurile cu filament durează foarte mult până se aprind şi, pe lângă asta, stâlpii sunt acoperiţi de copaci. Am rămas mult în urmă, au ajuns comune din jurul municipiului să aibă sisteme mai eficiente de iluminat, cu LED-uri”, a comentat un ieşean pe forumul online al „Ziarului de Iaşi”.

În replică, reprezentanţii Primăriei spun că aprinderea/stingerea iluminatului public se face cu ceasuri programatoare, după un normativ aprobat la nivel naţional, valabil pentru toate comunităţile locale. Potrivit acestora, la Iaşi sunt circa 140 de ceasuri automate. „Cu privire la unele situaţii apărute în ultimele zile în oraş, trebuie menţionat că principala cauză a disconforului creat de lipsa iluminatului public este starea vremii. Modificarea ceasurilor în funcţie de vreme nu este posibilă, deoarece nu ar fi timp fizic de programat ceasurile de aprindere/stingere funcţie de starea vremii. Ceasurile sunt oricum programate după coordonatele oraşului privind răsăritul şi apusul soarelui, precum şi corelate cu lungimea zilei/nopţii, funcţie de anotimp”, a declarat purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Sebastian Buraga.

El a susţinut că în zilele cu dimineţi senine nu sunt înregistrate probleme faţă de zilele cu ploi sau cu înnorări accentuate.

sursa: ziaruldeiasi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *