ActualitateExterne

Imagini incredibile: Zeci de mii de israelieni manifestează împotriva guvernului Netanyahu

Zeci de mii de manifestanţi fluturând drapele israeliene şi scandând sloganuri împotriva guvernului condus de premierul Benjamin Netanyahu s-au adunat sâmbătă la Tel Aviv, cerând alegeri anticipate şi întoarcerea ostaticilor deţinuţi în Fâşia Gaza, transmite AFP.

Manifestaţii similare au reunit, în ultimele săptămâni, zeci de mii de persoane la Tel Aviv, cel mai mare oraş al Israelului, pentru a protesta faţă de gestionarea războiului din Fâşia Gaza şi incapacitatea premierului de a negocia eliberarea a zeci de ostatici în continuare deţinuţi în teritoriul palestinian.

Numeroşi manifestanţi purtau pancarte pe care scria “Ministrul crimei” şi “Opriţi războiul”

“Sunt aici deoarece mi-e frică pentru viitorul nepoţilor mei. Nu va fi niciun viitor pentru ei dacă nu scăpăm de acest guvern înfiorător”, a declarat Shai Erel, un antreprenor de 66 de ani.

Organizatorii au estimat numărul manifestanţilor la peste 150.000 de persoane sâmbătă, considerând-o cea mai importanţă adunare de la începutul războiului din Fâşia Gaza, declanşat de atacul sângeros al mişcării islamiste Hamas pe teritoriul israelian pe 7 octombrie.

Unii manifestanţi s-au întins pe asfaltul vopsit în roşu în Piaţa Democraţiei din oraş pentru a protesta faţă de ceea ce ei consideră a fi “moartea democraţiei” în ţară sub conducerea lui Netanyahu.

Adresându-se mulţimii, Yuval Diskin, fost şef al agenţiei de securitate internă a Israelului Shin Bet, a afirmat că Netanyahu este “cel mai prost prim-ministru al Israelului”.

Războiul a izbucnit pe 7 octombrie după ce luptători ai Hamas infiltraţi din Fâşia Gaza au lansat un atac fără precedent împotriva Israelului, omorând 1.194 de persoane, majoritatea civili. Tot atunci, 251 de persoane au fost răpite, iar 116 sunt în continuare captive în Gaza, iar 41 au murit, potrivit armatei israeliene. Ca ripostă, Israelul a lansat o ofensivă care s-a soldat până în prezent cu 37.551 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza, condusă de Hamas.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *