ActualitateEconomie

iMessage va fi securizat prin criptografie post-quantum

Apple a anunţat că va îmbunătăţi securitatea serviciului de comunicare iMessage, pe care-l pregăteşte pentru atacurile care vor folosi sisteme cuantice, scrie news.ro.
În câţiva ani, spune Apple, computerele cuantice vor putea sparge standardele folosite în prezent pentru criptarea datelor. Criptarea foloseşte, de regulă, o pereche de chei, cu care datele sunt codificate la plecare şi descifrate la sosire. Puterea de calcul actuală face ca un atac brut asupra criptării să dureze foarte mult timp, însă asta se schimba când vor apărea exponenţial mai puternicele computerele cuantice. Apple vrea să se pregătească pentru viitor şi lansează un nou standard criptografic, numit PQ3, care combină criptografia Elliptic-Curve cu actualul sistem de criptare folosit pentru iMessage.

Pentru că încă nu poate fi testat în practică, Apple a cerut ca noul său standard de criptare să fie evaluat de două echipe diferite de cercetători. Apple spune că este necesar ca pregătirea pentru viitorul cuantic să se facă din timp, întrucât atacatorii pot începe să strângă de pe acum date criptate, pe care să le spargă în momentul în care computere cuantice vor fi utilizate efectiv.

Noul standard de criptare pentru iMessage va fi lansat pe iPhone, iPad, Watch şi Mac, prin update-urile iOS 17.4, watchOS 10.4 şi macOS 14.4, care vor fi lansate în curând.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *