Actualitate

Împrăștiem sarea care topește gheața, dar și șoselele

Potrivit unui comunicat informativ de la Primăria Chișinău, de la ora 00:00 și până la șase dimineața, au fost împrăștiați 644 m³ de material antiderapant, care consta în amestec de sare și nisip. Solicitat de TIMPUL să ne explice de ce se aruncă cu sare pe șosele în timpul iernii, întrucât se cunoaște că acest material distruge asfaltul, directorul regiei „Exdrupo”, Efim Cheptănări a spus că șoselele în Moldova se crapă nu din cauza sării dar din faptul că nu au fost reparate de ani buni. 

„Eu prima dată aud că sarea distruge drumurile. De unde ați auzi dvs. asemenea prostii. În România și Germani doar sare se împrăștie pe drumurile înzăpezite, iar la noi se spune că sarea distruge asfaltul. Povești, noi dacă am presăra doar nisip credeți-mă că mașinile nu ar mai putea circula. Astfel împrăștiem și sare care ajută mai repede la topirea zăpezii. Ați dori să deszăpezim drumurile cu soluții chimice care după cum spun unii colegi de-ai noștri lasă mașinile fără cauciucuri și câinii fără labe?”, a afirmat Efim Cheptănari. 

„Nu vreau să mai dau sare multă pe drumuri. Noi am mers pe o idee greșită până acum, respectiv aceea de a avea drumul la negru iarna, adică fără zăpadă, cu multă sare. Dar cu multă sare se distruge drumul pentru că atunci când se încălzește și sarea se topește intră în fisurile din drum și de asta ieșim din iarnă cu drumurile distruse. Vom circula pe un strat de 2 centimetri de zăpadă pentru a nu mai distruge drumurile”, a declarat în presa străină un funcționar responsabil de la o primărie dintr-o țară europeană.

Este ușor de înțeles de ce gropile acoperite de zăpadă, nisip și gheață, mai ales fiind "pășite" zilnic de camioane grele, provoacă în primăvară apariția unor adevărate cratere pe drumuri.  

Sursa: TIMPUL.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *