Politică

Împreună spre Europa

Potrivit lui Mihai Ghimpu, în ultimul timp relaţiile dintre RM şi România au fost prospere, în numai câteva luni a fost dat în exploatare podul de la Lipcani-Rădăuţi, a fost semnat Acordul de mic trafic la frontieră. Însă cel mai important pas pentru noi este semnarea Declaraţiei comune privind instituirea unui parteneriat strategic pentru integrarea RM în UE. „Acest document ne va permite semnarea unor asemenea acte şi cu alte state membre ale UE care ar putea sprijini Moldova în procesul de integrare", a spus Ghimpu.

Traian Băsescu a ţinut să menţioneze că în baza acestui act România va oferi suport Moldovei în procesul de integrare europeană. România va oferi suport tehnic pentru armonizarea legislaţiei RM la acquis-ul comunitar. Declaraţia stabileşte atât cadrul privilegiat al relaţiilor bilaterale, cât şi extinderea şi aprofundarea cooperării pe următoarele dimensiuni ale procesului de integrare europeană: dimensiunea politică, dimensiunea economică şi dimensiunea culturală. Parteneriatul strategic va avea drept instrument de implementare un plan de acţiune, care va fi convenit şi semnat de către prim-miniştrii celor două guverne.

De asemenea, a fost semnat acordul între Guvernul RM şi Guvernul României privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România.

Au mai fost semnate protocolul de colaborare între Ministerul Educaţiei din RM şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România pentru anul de învăţământ 2010-2011, care prevede acordarea a 5000 de burse pentru absolvenţii originari din RM pentru studii în învăţământul superior şi gimnazial românesc, precum şi acordul de colaborare dintre cele două state în domeniul securităţii sociale.

Tor ieri, preşedintele interimar al RM, Mihai Ghimpu, preşedinte al Parlamentului, a rostit un discurs în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului României.

(După MOLDPRES)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *