Economie

În 2013, cote mai mari la TVA pentru mai multe produse

Aceste prevederi se conţin într-un proiect de lege privind politica bugetar-fiscală pentru anul 2013, aprobat, astăzi, de Guvern. Acesta urmează să fie adoptat de Parlament, transmite Moldpres.

Veaceslav Negruţa, ministru al Finanţelor, a menţionat că principalele modificări prevăd introducerea cotei de 20 de procente a TVA-ului la zahăr, faţă de 8%, în prezent, majorarea cotei reduse a TVA pentru gazele naturale şi lichefiate – de la 6% la 8%, precum şi introducerea cotei standard a TVA, de 20%, pentru producţia agricolă primară, cu restituirea diferenţei de 12%, în decurs de 45 de zile.

Totodată, pentru a diminua consumul de ţigări, se prevede modificarea cotei accizului la articolele de tutun, în vederea ajustării graduale a acestora la nivelul ţărilor din regiune. Drept rezultat, la buget se prevede să fie percepute 150 de milioane de lei. De asemenea, în 2013 va fi modificată şi modalitatea de accizare a băuturilor alcoolice tari.

Negruţa a mai adăugat că, din 2013, va fi schimbat şi censul de vârstă la importul autoturismelor, de la 7 ani la 10 ani, şi vor fi introduse cote mai mari la accize pentru autovehiculele cu vîrsta de 8, 9 şi 10 ani – de +5%, +10% şi, respectiv, +15%. Tot din anul viitor, va fi introdusă vinieta – taxa pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova, pentru autovehiculele înmatriculate în alte ţări, astfel încât toţi care folosesc infrastructura rutieră să contribuie la costurile de întreţinere.

În acelaşi timp, din 2013, va fi modificat modul de plată a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, astfel încât plata pentru primele cinci zile de muncă calendaristice va fi achitată de patroni, iar din a şasea zi – din bugetul asigurărilor sociale de stat. De asemenea, vor fi majorate scutirile personale şi tranşele de venit impozabile la achitarea impozitului pe venitul salarial al cetăţenilor.

Potrivit estimărilor Ministerului Finanţelor, în urma operărilor propuse, la buget vor fi acumulate adiţional circa 500-600 de milioane de lei. 

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *