Social

În 2013 vom vota prin internet

Pentru a verifica reacţia alegătorilor la aplicarea unor componente ale votului electronic, a fost organizat un sondaj de opinie care a cuprins 826 de respondenţi din sectorul de votare nr. 4 din Sângera. Circa 85% au spus că sunt satisfăcuţi de procedura testării Registrului electronic al alegătorilor şi cred că este bine să fie utilizate listele electronice; 58% şi-au găsit mai uşor numele în computer decât pe hârtie. În jur de 75% dintre cei chestionaţi consideră că verificarea computerizată a listei alegătorilor va face procedura de votare mai uşoară, pe când 13% dintre respondenţi cred că sistemul computerizat de evidenţă a alegătorilor va afecta datele lor personale, deoarece acesta nu e perfect şi poate fi controlat de hackeri.

În cadrul unei conferinţe de presă, Iurie Ciocan ne-a asigurat că Registrul de Stat a oferit doar un anumit volum de date. „Am lăsat să fie viabile ambele sisteme: cel de până acum şi cel computerizat, pentru ca alegătorii să vadă diferenţa. Pe viitor nu va fi neapărat nevoie de computere în cadrul secţiilor de votare – cetăţenii vor putea vota de la propriul computer, cu condiţia să aibă conexiune la internet”.

Proiectul presupune cheltuieli de 33 mln. de lei, care vor acoperi nu doar procesul de votare, ci şi instruirea electoratului şi va fi folosit deja la alegerile din 2013.

Nelly Gâştemulte,
stagiară la TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *