Social

În 2023, pensiile nu vor fi indexate cu 30%, așa cum prevede legea. Spatari: „Este foarte foarte scump și este posibil să nu ne ajungă bani”

În luna aprilie 2023 pensiile nu vor fi indexate cu valoarea inflației de la sfârșitul anului 2022, așa cum prevede legea, ci doar cu cel puțin 14%, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în cadrul unei emisiuni de la RLIVE TV, transmite Realitatea.md.

Potrivit lui Spatari, statul nu are suficienți bani pentru a acoperi inflația, iar din acest motiv indexarea pensiilor va fi una mai modestă în 2023.

„Este foarte foarte scump și este posibil să nu ne ajungă bani pentru a indexa pensiile integral la această valoare. Având o creștere cu 30 la sută în condițiile în care economia nu a crescut atât și nici contribuțiile sociale din care se plătesc pensiile. Noi indexăm anual pensiile pentru ca să menținem o putere de cumpărare pentru pensionari, dar în momentul în care nu cresc încasările, atunci acești bani ar trebui să îi găsim din altă parte și creștem deficitul la asigurările sociale”, a menționat ministrul.

Vă amintim că în ultimul său raport, Banca Națională a Moldovei  a anunțat că în condițiile în care inflația la sfârșitul 2022 va înregistra o valoare de circa 30% anual, indexarea pensiilor în aprilie 2023 în baza legislației existente va constitui o sarcina dificilă de realizat pentru bugetul public național. Astfel, potrivit BNM, există probabilitatea ca până la finele trimestrului I din 2023 mecanismul de indexare a pensiilor să fie modificat. În context, BNM susține că ar putea fi implementată o altă abordare, adică să fie identificată o nouă formulă de indexare, însă nu a oferit mai multe detalii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *