Artă

În “autoportretul” lui Van Gogh este de fapt pictat fratele său

"Potrivit unei opinii comune, Vincent van Gogh nu l-ar fi pictat niciodată pe fratele său Theo, de care era dependent," se afirmă în comunicatul emis marţi de Muzeul Van Gogh.

Însă Louis van Tilborgh, unul dintre principalii experţi ai muzeului, apreciază ca tabloul, pictat în 1887, care descrie un om purtând o pălărie deschisă la culoare şi o haină albastru închis, era în realitate Theo, fratele cu 5 ani mai mic decât artistul.

"Portretul corespunde fotografiilor lui Theo", a declarat Van Tilborgh, la o agenţie neerlandeza de presă.

"Această concluzie este bazată pe mai multe diferenţe între cei doi fraţi", precizează comunicatul muzeului, indicând trăsături diferite, între care culoarea deschisă a bărbii şi rotunjimea urechii, "pe care Vincent nu le avea".

"Forma şi culoarea bărbii lui Theo, care are o culoare apropiată mai multe de ocru decât de roşu, reprezintă un alt indiciu", la fel ca şi "culoarea ochilor şi felul în care se îmbracă, care se aplică pe această noua abordare".

Purtătoarea de cuvânt a muzeului a declarat că portretul a fost realizat în perioada în care cei doi locuiau împreună la Paris, o perioadă mai puţin cunoscută din viaţa artistului, pentru că cele mai multe date despre artist provin din scrisorile pe care acesta le-a trimis fratelui său.


Foto: Agerpres/AP           Celălalt autoportret al lui Vincent Van Gogh   

Theo van Gogh a murit cu 6 luni înainte ca Vincent să se sinucidă, în iulie 1890, într-un câmp de grâu de la Auvers, lângă Paris, la 37 de ani.

Muzeul van Gogh din Amsterdam găzduieşte cea mai mare colecţie de tablouri şi scrisori ale lui Van Gogh.

Sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *