Social

În câteva luni vom afla rezultatele preliminare de la recensământ

Deocamdată are loc procedura de verificare a lor, iar rezultatele preliminare vor fi anunțate în câteva luni.

Direcţia statistica demografică şi recensământul populaţiei este subdiviziunea din cadrul BNS implicată în procesul de verificare a datelor din centralizatoare şi de pregătire a documentaţiei de recensământ pentru prelucrarea automatizată.

În luna decembrie BNS va prezenta rezultatele preliminare de la recensământul populaţiei şi al locuinţelor din anul 2014. Acestea vor fi calculate în baza documentelor de centralizare a datelor, completate de personalul temporar la sfârşitul recensământului şi verificate acum de la cel cu datele pe raion (totalizarea pe toate localităţile), până la centralizatorul pe sectorul de recenzare (care în medie avea 120 locuinţe).

La verificarea aleatorie a mapelor cu documente, au fost depistate chestionare cu multe corecturi. BNS admite că acestea sunt cele completate în primele zile ale recensământului. Din experiența recensământului agricol, statisticienii susțin că acest tip de chestionare vor provoca o multitudine de erori la recunoaşterea datelor. Drept urmare, operatorul va fi nevoit să introducă manual datele din chestionar. Pentru a economisi timp, documentele cu probleme vor fi din start introduse manual.

Procesul de procesare încă nu a început, deoarece nu a fost finalizată verificarea şi pregătirea pentru procesare (determinarea numărului de chestionare care vor fi procesate automat şi care manual, numărul de personal necesar pe lângă cel planificat, pentru a ne încadra în termenii stabiliţi etc.). Mapele cu documentaţia completată la recensământul populaţiei şi al locuinţelor din 12-25 mai 2014 au fost aduse la BNS şi depozitate într-un spaţiu special amenajat şi securizat, de unde sunt luate câte un raion pentru a fi procesate.

Conform alin. (2), art. 9 al Legii 90 din 26.04.2012 „Termenul-limită de publicare a rezultatelor finale nu va depăşi 27 de luni de la momentul de referinţă al recensământului”, respectiv datele preliminare vor fi prezentate în decembrie 2014, cele succinte pe parcursul anului 2015, iar cele finale în 2016.

Etapele procesării datelor sunt:

– fălţuirea documentelor;
– scanarea documentelor;
– recunoaşterea datelor;
– corectarea erorilor în urma recunoaşterii;
– codificarea câmpurilor necesare;
– aplicarea regulilor de validare în cadrul chestionarului şi între chestionare;
– validarea bazei de date;
– generarea tabelelor cu rezultatele recensământului.

Timpul.md (I.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *