Finanţe

În câţi ani ne putem cumpăra un apartament în capitală?

Ce fac, însă, cei care nu au această sumă? Obţin un credit de la bancă sau „adună banii sub saltea”? Pornind de la ideea că nivelul de încredere în sistemul bancar rămâne destul de scăzut la moldoveni, adică doar o treime din populaţia RM are încredere mare sau totală în bănci, potrivit unui sondaj de opinie realizat anul trecut de Centrul analitic independent „Expert-Grup”, mergem pe ipoteza că majoritatea cetăţenilor îşi adună economiile acasă pentru a putea cumpăra o locuinţă în Chişinău.
Din curiozitate, am dorit să aflăm cam cât timp i-ar trebui unui locuitor al capitalei să-şi adune bani pentru a-şi putea permite o garsonieră – luând drept criterii de calcul salariul mediu pe economie, coşul minim de consum şi costul mediu al unei garsoniere din sectorul Botanica.
Astfel, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, salariul mediu lunar pe economie, în lunile ianuarie-noiembrie anul trecut, a fost de 2923,8 lei, iar coşul minim de existenţă (atenţie, minim!) a constituit, în medie pe o persoană, 1305,1 lei, potrivit aceleiaşi surse. Scăzând coşul minim din salariul mediu, obţinem suma de 1618,7, sumă care, în cadrul experimentului nostru ar constitui economia lunară cu scopul de a aduna banii necesari pentru cumpărarea garsonierei de 25.000 de euro. Prin urmare, dacă nu avem alte cheltuieli, anual, „am putea pune la saltea” 19.424,4 lei.

Economii de 20 de ani pentru o garsonieră

Cu scopul de a afla perioada de timp necesară pentru procurarea, ipotetică, bineînţeles, a garsonierei în valoare de 405.000 de lei (acesta este preţul estimat în lei la cursul de 16,2), am împărţit costul de 405.000 lei al garsonierei la economiile anuale de 19.424,4 lei şi am obţinut, nici mai mult, nici mai puţin, decât 20,85.

Adică aproape 21 de ani ne-ar trebui ca să adunăm banii necesari pentru garsoniera dorită, amplasată într-o zonă semicentrală, asta în condiţiile în care, lunar, nu cheltuim mai mult decât 1305 lei şi facem economiile lună de lună.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *