Comentariu

În căutarea simbolului pierdut

Condamnarea crimelor comuniste face din PCRM un partid de criminali în afara legii, un partid care deja se destramă. În acelaşi timp, lipsirea de cel mai elocvent simbol al „raiului socialist” loveşte dur în electoratul zombat al comuniştilor, electorat care am impresia că va fi cuprins de o confuzie totală la viitoarele alegeri. Baba Zina care nu poate buchisi trei litere va fi mirată să nu mai găsească binecunoscuta siglă în buletinul de vot şi nu va şti pe cine să voteze. Să vezi că de câteva decenii bune secera şi ciocanul se asociau în imaginea babei Zina cu pâinea de la stat şi cârnaţii de 30 de copeici, vârful din piramida de trebuinţe a babei Zina.

Nici alegătorul rusofon şi şovin nu se va simţi mai bine la viitoarele alegeri. Secera şi ciocanul erau unicul simbol care reprezenta lupta aprigă a acestuia cu unionismul şi românismul. În spatele fiecărui partid, comunistul şovin va vedea umbra lui Antonescu şi pericolul fascist şi va fi lăsat în confuzie totală.

Alegătorul comunist mai tânăr, cel cu Che Guevara pe tricou şi Coca Cola pe buze, va rămâne şi el frustrat, fiind lipsit de cel mai în vogă brand al revoluţiei proletare – secera şi ciocanul.

Dacă tot s-au lipsit de ce aveau mai scump şi sunt pe cale de dispariţie din politicul moldovenesc, le-aş sugerea comuniştilor să-şi aleagă altă siglă impozantă: nu roata de tractor, nu grebla şi nici măcar cardul bancar de proletar al lui Oleg Voronin. Le-aş propune comuniştilor drept siglă capul deputatului Iurie Muntean pe fundalul drapelului „istoric” bicolor promovat cu vervă de comunişti în ultima perioadă. Mai ales că expresia de zimbru (care capătă treptat tot mai multe caracteristici de bou) a domnului Muntean se potriveşte cât se poate de bine cu politica moldovenismului primitiv promovată de acesta şi de partidul din care face parte. Astfel, comuniştii s-ar trezi cu o nouă mascotă, una menită să umple golul propagandistic lăsat de dispariţia mult îndrăgitului simbol proletar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *