CSI / RusiaInternațional

În cea de-a 100 zi de răboi în Ucraina, Kremlinul susține că își va îndeplini toate obiectivele acestei „operațiuni militare speciale”. Kievul declară că victoria va fi a sa

Vineri, Kremlinul a estimat ziua când s-au împlinit 100 de zile de la începutul invaziei ruse în Ucraina, că îşi va atinge „toate obiectivele” acestei „operaţiuni speciale militare”, care, în opinia sa, a dat deja „unele rezultate”, transmit agențiile de presă EFE şi AFP.

„Multe localităţi au fost eliberate de forţele ucrainene pronaziste şi de elemente făţiş naţionaliste şi au fost create posibilităţi pentru revenirea la o viaţă paşnică”, a afirmat Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică, într-o declaraţie de propagandă ruptă de realitate.

De fapt, Ucraina chiar trăia o viaţă paşnică până la războiul declanşat în mod barbar şi nejustificat de Rusia la 24 februarie, cu excepţia regiunilor Doneţk şi Lugansk, unde tot Moscova instrumentase un conflict regional între miliţiile separatiste, pe care le alimenta cu arme, bani şi combatanţi, şi forţele Kievului, potrivit aceleiaşi agenţii de presă ucrainene.

Fără a evoca scurgerea a 100 de zile de la începerea campaniei militare a Kremlinului în Ucraina, care fusese concepută iniţial doar pentru câteva zile, Peskov a spus că „această muncă va continua până în momentul când toate obiectivele operaţiunii militare ruse” în Ucraina „vor fi atinse”.

De asemena, Peskov a afirmat că unul dintre obiectivele prioritare ale campaniei militare este „protejarea oamenilor din republicile populare Doneţk şi Lugansk”, deşi în realitate regimul de la Moscova pregăteşte anexarea regiunilor Herson şi Zaporojie, iar forţele sale au distrus aproape complet sute de localităţi ucrainene şi au ucis mii de civili ucraineni, pe care, aşa cum declară, „s-au dus să-i elibereze”.

„În ceea ce priveşte securitatea populaţiei din Donbas, măsuri sunt în curs de desfăşurare, s-au obţinut anumite rezultate”, a mai precizat purtătorul de cuvânt a lui Putin.

Totodată, ministerul rus de Externe a declarat că Moscova va continua cu planurile sale de „denazificare” şi „demilitarizare” a Ucrainei, în timp ce politologi şi experţi occidentali consideră regimul rus ca având foarte multe asemănări cu Germania nazistă, potrivit Meduza.io.

„S-au făcut nu puţine lucruri, radicalii batalionului naţionalist Azov s-au predat şi se realizează eliberarea treptată a Donbasului”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de Agerpres.

Rusia a lansat la 24 februarie o vastă ofensivă împotriva Ucrainei, justificând-o prin necesitatea de a proteja de un pretins „genocid” populaţia rusofonă din Donbas, regiune din estul ţării, controlată parţial din 2014 de separatişti proruşi, pe care Moscova i-a susţinut de la început.

Potrivit Moscovei, este vorba de „denazificarea” puterii ucrainene, a cărei politică în acord cu valorile occidentale a fost percepută de ani de zile ca o ameninţare de către regimul rus, notează AFP.

Asaltul rus împotriva Kievului a eşuat însă, iar forţele ruse sunt de acum concentrate în Donbas, scena unor lupte înverşunate de mai multe săptămâni. Ruşii avansează foarte lent şi cu mare dificultate în faţa rezistenţei ucrainene. 

În ajunul împlinirii a 100 de zile de la invazia rusă în Ucraina, Kremlinul a dat ordine media de stat ruse să nu pună accent pe durata campaniei sale militare pentru ca ruşii să se gândească mai puţin la faptul că în decurs de trei luni trupele ruse nu au putut realiza progrese semnificative, a relatat publicaţia independentă rusă Meduza.io.

„Victoria va fi a noastră”

„Victoria va fi a noastră”, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un scurt mesaj video postat vineri pe Instagram cu această ocazie, potrivit AFP.

„Reprezentanţii statului sunt aici, apărând Ucraina timp de 100 de zile. Glorie Ucrainei!”, a declarat liderul de la Kiev în videoul de 36 de secunde, filmat în faţa clădirii administraţiei prezidenţiale din Kiev, în care el apare alături de premierul Denis Şmâgal şi de şeful partidului prezidențial, David Arahamia.

Acest videoclip intervine în a 100-a zi a invaziei ruse în Ucraina, amintind de un alt mesaj filmat de Volodimir Zelenski la 25 februarie, a doua zi după intrarea forţelor ruse în Ucraina, în acelaşi loc şi în prezenţa colaboratorilor săi, pentru a-i linişti pe ucraineni. 

„Suntem cu toţii aici, militarii noştri sunt aici, cetăţenii, societatea, suntem cu toţii aici pentru a ne apăra independenţa, statul nostru”, a spus atunci Zelenski, potrivit AFP.

De 100 de zile Ucraina trăiește în război, iar conflictul cu Rusia se anunță unul de lungă durată. Forțele ruse controlează acum aproximativ 20% din teritoriul ucrainean.

Luptele continuă în mai multe părți ale regiunilor Lugansk și Donețk, în timp ce rușii încearcă să avanseze încercând să spargă liniile de apărare din toate direcțiile.

Aproximativ 800 de persoane, inclusiv copii, se ascund în mai multe adăposturi de sub uzina de produse chimice din Severodonețk, care a fost vizată de atacurile rusești cu rachete.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


1 comentariu

  1. Hai, PaRașa, mergi spre dezmembrare sau mai bine spre peire totală !
    Asta o doresc miliarde de oameni din toată lumea civilizată !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *