Economie

În cinci ani Republica Moldova a primit peste 2 miliarde și 300 de milioane de euro

Suma depăşeşte de două ori un buget anual al ţării şi vine prioritar din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene şi a statelor membre. Potrivit Cancelariei de Stat, cei mai mulţi dintre banii primiţi, 1,3 miliarde de euro, sunt granturi, prin urmare, aceștia nu urmează a fi returnaţi.

Uniunea Europeană este, de departe, principalul finanţator al Republicii Moldova. În ultimii сinci ani, Bruxelles-ul a aprobat pentru ţara noastră finanţări de peste 696 mil. de euro, banii fiind prevăzuţi pentru drumuri, educaţie, sănătate, agricultură şi altele. Banca Europeană de Investiţii a acordat circa 384 mil. de euro, Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare – aproape 316, iar Banca Mondială – peste 216 mil. de euro.

Guvernul SUA, este un alt finanţator de top al Moldovei, cu peste 292 de milioane de euro la realizarea proiectelor de anvergură. România finanţează astăzi în Moldova proiecte de stat în valoare de peste 104 milioane de euro. Japonia a acordat Moldovei, peste 61 de milioane de euro, iar Suedia – în jur de 44 de milioane de euro.

Potrivit datelor Cancelariei de Stat, Federaţia Rusă, a acordat Republicii Moldova în ultimii cinci ani doar ajutoare umanitare în caz de secetă sau inundaţii.

sursa: politik.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *