CSI / Rusia

În ciuda embargoului alimentar şi a devalorizării rublei companiile agro din Rusia au realizat venituri record

Cele mai mari creşteri în prima jumătate a anului 2015 au arătat companiile din industria de pescuit, profiturile lor au crescut cu 150%. Creşterea în sectorul agricol a fost de 69%, se arată în ultimul raport Deloitte, citat de Kommersant. Pentru comparaţie: în transporturi, în aceeaşi perioada, au crescut profiturile cu 42,9%, iar în industria minieră – cu 9,7%.

Încasările mai mari în cultivarea plantelor, creşterea animalelor şi industria pescuitului sunt asociate cu o creştere a cererii pentru produsele locale, dictată de limitarea competiţiei pe piaţă că urmare a embargoului pe produse UE şi SUA. Cu un an în urmă, Rusia a fost al cincilea importator de produse agricole, după Uniunea Europeană, China, Statele Unite şi Japonia.

„Odată cu introducerea embargoului alimentar, că răspuns la regimul de sancţiuni împotriva politicii sale externe, s-a schimbat considerabil şi politică strategică… devalorizarea rublei a adus în mod clar la o reducere a importurilor în Rusia în 2015, reducere care variază între 15% la 200%”, – se spune în raportul Deloitte.

În segmentul agroculturilor, din august 2014 până în mai 2015, preţurile au crescut cu 10 pp (puncte procentuale). Cel mai mult s-a scumpit hrişca (produs alimentar strategic în Rusia) cu 186 pp. Preţul seminţelor de floarea soarelui a crescut cu 146 pp, varză – 134 pp. În segmentul creşterii animalelor, preţurile au crescut cu doar 6 pp.

Top 5 produse vegetale în termeni de creştere a preţurilor (mai 2014-mai 2015) (%)

Hrişca 94
Zahăr 51
varză 45
Orez 44
Roşii de seră 35

Top 5 produse animaliere:

Ouă 29
Carne Pui 27
Pulpe pui 24
Carne de porc 24
Carne de vită 24

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *