Actualitate

În Moldova ar putea să apară drumuri construite din plastic reciclat

Mai mult, această metodă de utilizare a plasticului e menită să reducă substanţial emisiile de bioxid de carbon în atmosferă.Epidemia deşeurilor din plastic este una dintre gravele probleme globale, inclusiv în Republica Moldova.

Plasticul poate fi însă repus în circuit. Poate fi utilizat chiar şi la construcţia drumurilor. Metoda este simplă – plasticul este granulat, amestecat cu un reactiv şi apoi adăugat în compoziţia asfaltului.

Începând cu anul viitor, autorităţile din Republica Moldova îşi propun să asfalteze, în scop experimental, mai multe sectoare de drum cu noul produs din plastic reciclat, fabricat de o companie din Scoţia.

Utilizarea produsul MR8 va permite reducerea volumului de bitum necesar pentru asfaltare, totodată vor fi reduse cheltuielile şi emisiile de CO2. Produsul din plastic recilat MR8 creşte rezistenţa asfaltului la fragmentare cu 60 la sută, iar drumurile se păstrează într-o stare bună mult mai mult timp.

„Dacă acest produsele este inclus, adăugat la producerea mixturilor asfaltice el înlocuieşte bitumul cu circa 5-15%, în dependenţă de tipul mixturii asfaltice, a spus Ion Drucec, directorul adjunct, administrația de Stat a Drumurilor.

„Drumul acoperit cu asfalt care conţine plastic, rezistă la temperaturi între – 40 şi +80 de grade Celsius, a adăugat Drucec. 

„În următoarele zile vine o cantitate din aceste granule şi le vom utiliza în prepararea mixturilor asfaltice la obiectele care vor fi executate în anul 2022. Aceste sectoare experimentale le vom monitoriza să vedem care sunt capacităţile, cum reacţionează cu materialul antiderapant”. 

Utilizarea plasticului va reduce cu aproximativ 10% cheltuielile pentru construcţia drumurilor. Pentru un kilometru de drum construit potrivit noii metode, e nevoie de 700 de mii de sticle de plastic sau de aproape 2 milioane de pungi de plastic.

„Acest deşeu reciclat va fi foarte util, ar ieftini costul mixturilor astfaltice şi totodată s-ar utiliza tot plasticul din R. Moldova şi va duce la ridicarea calităţii drumurilor executate cu beton asfaltic” a mai adăugat directorul adjunct.

Acest nou tip de asfalt e folosit deja în Statele Unite, Australia, Marea Britanie şi în multe ţări ale UE. Potrivit datelor oficiale, în prezent peste 85 la sută din deşeurile din plastic din Republica Moldova ajung la groapa de gunoi, mai scrie sursa citată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *