Social

Se modifică vârsta de pensionare pentru femei începând cu luna iulie

Începând cu 1 iulie 2023, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pentru femei este de 60 ani 6 luni, iar stagiul complet de cotizare – 33 ani 6 luni.

Totodată, pentru bărbaţi vârsta de pensionare rămâne neschimbată, constituind 63 ani, iar stagiul de cotizare – 34 ani, condiţiile respective fiind stabilite de la 1 iulie 2019, transmite Știri.md.

Conform prevederilor legii, reducerea vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut şi au educat până la vârsta de 8 ani cinci şi mai mulţi copii. Pentru ele vârsta de pensionare se diminuează cu 3 ani și de la 1 iulie 2023 constituie 57 ani 6 luni.

CNAS reamintește, că pensia pentru limită de vârstă se stabileşte pe viaţă de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazurile în care a fost depăşit termenul de depunere a cererii, pensia se acordă de la data prezentării ultimului act necesar. Termenul de examinare – 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare.

Totodată, comunică că reieşind din stagiul complet  de cotizare prevăzut pentru femei  de la 1 iulie 2023, la stabilirea pensiei anticipate pentru carieră lungă acestea urmează să confirme 36 ani  6 luni de stagiu contributiv de cotizare, iar în cazul bărbaţilor stagiul contributiv de cotizare rămâne neschimbat – de 39 ani.

CNAS atenționează, cererile pentru solicitarea pensiilor pentru limită de vârstă pot fi depuse online de către deţinătorii semnăturii electronice/mobile, accesând pagina web oficială a autorității – www.cnas.gov.md.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. De parca ar mai conta ! Oricum femeile munceau si inainte tot atat de mult, dar acasa. Cei ce lucreaza la stat tot asa trag matza de coada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *