Actualitate

În penitenciare ar putea fi instalate sisteme video și audio de supraveghere a deținuților

Aureliu Suhan a menționat că ar fi nevoie de aproape două milioane de lei pentru dotarea tehnică cu sisteme de supraveghere audio și video a tuturor penitenciarelor. În luna august, Ministerul Finanțelor ar urma să aloce primii bani pentru procurarea tehnicii. Se preconizează ca acest lucru să fie realizat și prin intermediul proiectelor din exterior. „Suntem pe punctul de a lansa licitațiile ca la sfârșitul anului să avem niște succese în acest sens”, a spus Aureliu Suhan.

Potrivit directorul ANP, instalarea sistemelor audio va reduce cazurile de pătrundere a obiectelor și substanțelor interzice în celulele deținuților și nu vor mai fi înțelegeri ascunse între deținuți și supraveghetori. Aureliu Suhan menționează că pătrunderea obiectelor și substanțelor interzise devine o problemă destul de acută pentru sistemul penitenciar, iar o bună parte dintre aceste obiecte sunt introduse cu acordul și participarea angajaților penitenciarelor.

În cadrul audierilor, directorul ANP a mai spus că este în scădere numărul plângerilor ce ține de asigurarea cu hrană a deținuților. Meniul acestora, de mai bine de un an, conține carne, pește, unt, lapte, ouă și alte produse de primă necesitate. „Minimul necesar este asigurat la nivel”, a mai spus Aureliu Suhan.

Directorul ANP a mai menționat că sistemul penitenciar are un deficit de 345 de angajați. Bolile cardiovasculare, oncologice și tuberculoza sunt cele mai frecvente maladii care provoacă decesele în rândul deținuților. 80 la sută dintre boli sunt aduse din liberate. Din cauza că serviciile medicale prestate de către sistemul penitenciar lasă de dorit, maladiile se agravează.

Întrebat de către membrii comisiei despre construcția noului penitenciar, Aureliu Suhan a remarcat că lucrările de construcție sunt în întârzie cu mai mult de un an. Agentul economic care a fost contractat pentru elaborarea documentației de proiect a încercat să modifice condițiile cerute de către finanțator și au apărut diferențe care au dus la depășirea termenului.

Sursa: ipn.md


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *