Internațional

În premieră. Marea Britanie ar putea trimite tancuri Challenger II Ucrainei

Regatul Unit ia în considerare, în premieră, livrarea de tancuri britanice Ucrainei, potrivit surselor Sky News. Ar fi vorba de circa 10 astfel de echipamente de luptă grele, destule câte să echipeze o companie de tancuri.

„De câteva săptămâni” au loc discuții despre furnizarea unui număr de tancuri Challenger II ale armatei britanice, potrivit unei surse occidentale care cunoaște discuțiile pe această temă.

O asemenea decizie ar marca o amplificare semnificativă a sprijinului occidental pentru Ucraina și ar putea determina alte țări NATO, în special Germania, să facă același lucru.

„Îi va încuraja și pe alții să trimită tancuri”, a declarat și o sursă ucraineană pentru televiziunea britanică.

Guvernul lui Rishi Sunak nu a luat încă decizia finală, dar dacă aceasta va fi aprobată, Marea Britanie va deveni prima țară care răspunde la solicitările liderilor ucraineni de a fi dotați cu puternice tancuri occidentale, notează sursa citată.

Germania nu are în prezent niciun plan de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, a declarat luni, 9 ianuarie, un purtător de cuvânt al guvernului. Pe de altă parte, ministrul german al economiei a spus că Berlinul nu poate exclude livrarea tancurilor Leopard.

Săptămâna trecută, Germania a anunțat că va trimite vehicule de luptă Marder Kievului.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a mulțumit zilele trecute Franței pentru vehiculele AMX-10 RC, spunând că alți aliați ar trebui să ia acest lucru ca pe un semnal și că „nu există niciun motiv rațional pentru care Ucraina nu a fost încă dotată cu tancuri occidentale”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *