EconomieSocial

În R. Moldova sunt înregistrate OFICIAL 937 de persoane cu 11 boli rare. Statul a alocat 36,7 milioane de lei pentru tratamentul gratuit al acestora în 2023

În Republica Moldova sunt înregistrate oficial 937 de persoane cu 11 boli rare, precum artrită idiopatică juvenilă, hemofilie, hipertensiune pulmonară sau diabet insipid.

Ministerul Sănătății anunță, de Ziua internațională a bolilor rare, marcată anual pe 28 februarie, că a alocat pentru anul curent 36,7 milioane de lei pentru a asigura acestor pacienți accesul gratuit la medicamente, dispozitive medicale și produse alimentare, scrie Ziarul Național.

Astfel, potrivit specialiștilor, acordarea tratamentului gratuit persoanelor cu boli rare este la fel de importantă ca și diagnosticarea lor.

Bolile rare sunt diagnosticate în Republica Moldova de medicii din cadrul Centrului Național de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală al Institutului Mamei și Copilului (IMC), dar și din alte instituții medicale, precum Institutul de Cardiologie, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” etc.

Ministerul Sănătății este în proces de elaborare a primului Program național privind controlul bolilor rare, care vine să sporească accesul persoanelor cu boli rare la servicii de diagnostic, tratament, dar și la îngrijire medicală calitativă, precum și de elaborare a unui registru electronic național al bolilor rare pentru monitorizarea mai eficientă a cazurilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *