Actualitate

În Republica Moldova va fi instalată prima stație automată de monitorizare a calităţii aerului atmosferic

Germania a donat Republicii Moldova o stație automată de monitorizare a aerului atmosferic de tip trafic, care va fi capabilă să înregistreze un nivel de poluare preponderent influențat de emisiile provenite de la traficul auto, cu software-ul, analizoarele de gaze și consumabilele incluse, a anunțat astăzi Agenția de Mediu, transmite MOLDPRES.

„Stația propriu-zisă reprezintă o construcție modulară, din tablă zincată, camuflată color specific, echipată cu cinci analizoare de gaze pentru monitorizarea oxizilor de azot, dioxidului de sulf, ozonului, monoxidului de carbon și particulelor în materie, cu consumabilele incluse, încorporate într-o construcție specifică; sistem de condiționare și continuitate a alimentării cu energie electrică; pompă de prelevare; calculator cu accesoriile corespunzătoare; mobilier, dispozitive meteorologice și elemente de racordare la curent electric”, declară instituţia.

Lansarea acestei stații reprezintă o primă acțiune implementată de către Republica Moldova odată cu aprobarea legii privind calitatea aerului atmosferic, conform unei directive a Parlamentului European.

Astfel, în perioada 21 – 24 iunie se preconizează vizita la stație a experților din Germania, care au contribuit la donarea stației, în scopul pregătirii tehnice pentru lansarea acesteia.

În data de 24 iunie, conducerea Ministerului Mediului, Agenției de Mediu, Laboratorului de Referință de Mediu, Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) vor participa la deschiderea acestui obiectiv.

„Astfel, vom avea posibilitatea de a vizualiza în timp real nivelul de poluare a aerului atmosferic din regiune”, menționează Agenţia de Mediu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *