Actualitate

În RM sunt peste 540 mii de vârstnici dintre care majoritatea locuiesc la SAT

Aproximativ două treimi din numărul total al vârstnicilor locuiesc în mediul rural, arată datele Biroului Naţional de Statistică, informează IPN.

Conform datelor Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice, 5,3% din persoanele vârstnice şi-au apreciat starea de sănătate ca fiind bună sau foarte bună, 56,3% – satisfăcătoare, iar 38,4% o consideră rea sau foarte rea. Vârstnicii din mediul urban mai frecvent declară o stare de sănătate satisfăcătoare decât cei din mediul rural, în timp ce starea de sănătate rea sau foarte rea este mai frecvent declarată în rural.

În ultimii ani se atestă o tendinţă de descreştere a numărului persoanelor cu dizabilităţi printre vârstnici. Bărbaţii alcătuiesc circa 52% şi, respectiv, femeile ̶ 48%. Anul trecut au fost înregistrate 12,6 mii de persoane cu dizabilităţi în această categorie de vârstă.

Mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă la 1 ianuarie 2013 a constituit 987 lei, fiind în creştere faţă de anul precedent cu 9,6%. Totodată, valoarea medie lunară a minimului de existenţă pentru pensionari a alcătuit 1302,8 lei. În mediul urban minimul de existenţă pentru pensionari este cu 144,6 lei mai mare faţă de mediul rural, din cauza costurilor mai înalte pentru diverse servicii.

TIMPUL.MD via IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *