Actualitate

În România se trăiește mai bine decât în multe alte țări UE

Economistul Andrei Caramitru face apel la datele oficiale ale Eurostat, agenția de statistică a UE, pentru a arăta că în România lucrurile nu stau atât de prost cum ne-am obișnuit să ne plângem. Potrivit datelor citate, românii o duc mai bine decât cetățenii din 9 alte țări UE, fiind la același nivel cu spaniolii.

„Aveți incredere in cifrele de la Bruxelles? UE Adica? Eurostat? Ca dacă da – si ar trebui sa aveți încredere – veti fi șocați.

PIB-ul e ceva care măsoară economia dar nu bunăstarea oamenilor. Așa ca astia se uita la consumul per capita ajustat la puterea de cumpărare – adica cât pot cheltui oamenii medii in mod real.

Ei si Romania sta așa, la sfârșit de 2022. Suntem 86% din media UE. Adica:

– PESTE următoarele tari din Europa : Malta, Cehia, Estonia, Grecia, Slovacia, Letonia, Croatia, Ungaria, Bulgaria

– La acelasi nivel, identic, cu Spania (!!!)

– extrem de aproape, la 1%, de Portugalia, Polonia si Slovenia (posibil sa le depășim pe toate in 2023).

Știu ca o sa urlati. Dar dar dar – autostrăzi, spitale, corupție, scoli, Educatie PISA !!!! NU au legătura – vorbim de consum, putere de cumpărare reala, atât.

O sa ziceți – daaaaar e saracie, sunt câțiva milionari care trag media in sus !!!!!! NU. Coeficientul de inegalitate (Gini) e la nivelul mediei europene si scade nu creste.

O sa zbierati – da poate consumam – dar e pe datorieeee!!!! DELOC. Nivelul de credite e mult mult mai scăzut decât media Europeană, nu creste – cresc depozitele, economisirea populatiei care e enorma, nu creditarea. E pe dos.

O sa mai ziceți – minciuni !!!!! Prețurile sunt imense. Tocmai ca nu sunt – sunt mult sub cele Europene. Vorbiți aiurea (coșul de consum nu e doar saint pelerino si camambert deștepților).

Așa ca respirați frumos. Treceti peste șoc, internalizat informația, si ajustați-vă perspectiva asupra realității. Ca altfel ramaneti defazați si nu înțelegeți nimic din ce se întâmpla in jurul vostru. Not helpful”, scrie Andrei Caramitru pe Facebook.

Ulterior, Caramitru a revenit cu un mesaj adresat celor care nu cred că datele UE arată situația reală.

„Aia care urla ca o duc rău vai dezastru aici. ca se moare de foame. Ca e mai bine in vest. Eu le propun așa. Experiment de 1 an. Sa meargă ORIUNDE in europa de vest, își iau un job acolo si isi plătesc chiria pe un apartament fix ca aici, își iau internet mobil ca aici, o mașina fix ca aici (pe care platesc rca Casco parcare), mănâncă fix ca aici, totul IDENTIC. Salariu ca acolo cheltuieli pe același nivel de viața ca aiciX

Si sa vada daca rămân cu mai mulți bani in buzunar la sfârșitul lunii. Ca e posibil sa nu treaca de saptamana a 3a pana la salariu si facă foamea 10 zile.

Încercați un an, fix un an. așa de experiment. Si după vorbim”, mai scrie Andrei Caramitru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Tu esti nou pe aici. Acesta este un articol provocator. Timpul este un ziar unionist si periodic strecoara articole unioniste. Nu ai pe cine intreba, ca-ti vor raspunde tot romani. Moldovenii sunt pragmatici: isi iau cetatenia sau nu, ca acum nu mai trebuie si o intind la munca. Nu-si bat capul cu unirea. Pt ei e bine asa cum e, putina rusa, putina romana si ceva banisori. Daca e ceva de baut si de mancat, este mai mult decat suficient. Generatia lui Grigore Vieru a murit.

  2. Da,,trăiesc bine parlamenta
   rii, guvernanții, ăștia din justiție, clentela putina,dar marea majoritate, care au pensii intre1200 -2500 cam nu !

 1. Statistica lucreaza pe medii. Asta cu “traiesc mai bine” e o notiune discutabila. Ca o gluma o stiti pe aia cu media ?
  In medie intr-o tara se consuma zilnic 0.8 oua. Majoritatea chiar mananca cate 1 ou, unii copii sau tineri chiar doua, unii au probleme cu colesterolul si se abtin iar unii nici macar un ou nu isi permit.
  Tot in tara aia se mananca zilnic 0.5 fripturi, unii mananca doua sau trei iar cei mai multi nu mananca.
  Concluzia este ca in MEDIE se traieste bine.

 2. Eu cred sincer în datele Eurostar.
  Cred și în postarea d-lui Caramitru. Dovada o fac chiar cei care încet, încet, revin în țară din occident.
  Aș adăuga celor scrise în postare, că dacă te poți aproviziona, în de-ale mâncării, direct de la un producător țăran, diferențele față de occident, sunt și mai mari. Iată un exemplu: Am cumpărat un porc, cu 16 lei/kg viu, iar preparatele, mi-au rezultat la prețul mediu de 22lei/kg, adică, mai ieftin, sau chiar mult mai ieftin, decât la supermarket.

 3. Da,realitatea este cea prezentata de Cărămiziu pe datele de la Eurostat.
  Curios însă că un economist ,totuși onformat cum este acesta nu face și lumina în aceasta anomalie.
  Iată cum se explica faptul ca deși în toate tarile din UE ,preturile locuințelor scad(în unele cum este Suedia chiar foarte mult)la noi cresc,chiar dacă în UE consumul scade la noi creste.Explicatia sta în evaziunea fiscala care este peste 42% din PIB ,cele peste 400000 de femei din România care fac videochat,tot cam atâția influențezi,meseriașii care lucrează la negru etc.
  Și bineînțeles atât de mediatizate pensii nesimțite și corupția.

  1. Pretul locuintelor creste in Romania datorita impozitului pe proprietate care este o bataie de joc.
   Plateste 3-4% pe an din valoarea de piata a imobilului si nu o sa te mai inghesui la apartamente de 120-150k.

 4. Da,realitatea este cea prezentata de Căramitru pe datele de la Eurostat.
  Curios însă că un economist ,totuși informat cum este acesta nu face și lumina în aceasta anomalie.
  Iată cum se explica faptul ca deși în toate tarile din UE ,preturile locuințelor scad(în unele cum este Suedia chiar foarte mult)la noi cresc,chiar dacă în UE consumul scade la noi creste.Explicatia sta în evaziunea fiscala care este peste 42% din PIB ,cele peste 400000 de femei din România care fac videochat,tot cam atâția influențezi,meseriașii care lucrează la negru etc.
  Și bineînțeles atât de mediatizatele pensii nesimțite și corupția.

 5. Ce e cu propaganda asta de 2 lei, vreti sa ne saditi in cap ideea ca o ducem bine? In interesul cui? Aaa o ducem bine ca avem locuinte proprii, pai avem e mai ieftin decat in chirie si decat sa dai 500 euro chirie mai bine dai 500 euro rata si macar stii ca peste cativa ani ramai cu locuinta. Cum sa o ducem mai bine cand avem preturi occidentale si salarii de mizerie? Cum sa o ducem bine cand statul e numai cu labele in buzunarele populatiei, cum sa o ducem bine cand avem cel mai scump carburant si asta duce la scumpiri in lant? Eu nu imi permit nici un concediu o data pe an, abia ajung banii de la o luna la alta, da pe hartii o ducem bine.

 6. Karamitru cel Mucos e apropiat de usr. Ocupat fiind cu descrierea traiului bun din Romania, a arat ocaza sa spuna secretul lui Polichinelle, precum ca usr si aur reprezinta cele doua fete ale aceleiasi monede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *