Politică

În sfârșit, vești bune! Sergiu Litvinenco cere scoaterea în afara legii a Partidului Șor, finanțat de Moscova

Consider că există suficiente circumstanțe juridice pentru declararea neconstituționalității Partidului Șor.

În conformitate cu prevederile art. 41 alin. (4) din Constituție, partidele care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranităţii şi independenţei, a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituţionale.

Prin toată activitatea sa de până acum, Partidul Șor a acționat împotriva principiilor statului de drept. Or, finanțarea ilegală în cazul acestui partid a fost confirmată de-a lungul timpului prin hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești (alegerile prezidențiale din 2016, alegerile locale în mun.Chișinău din 2018, alegerile parlamentare pe circumscripția Hâncești din 2020, alegerile locale în mun.Bălți din 2021). Din cauza finanțării ilegale, candidații acestui partid au fost excluși din cursele electorale. Observăm că, constatarea finanțărilor ilegale a avut loc în mod constant, aproape la fiecare scrutin electoral, indiferent cine era la guvernare în țară. Plus la aceasta, se cunoaște că instituțiile de drept investighează, prin prisma legislației penale, mai multe acțiuni privind finanțarea acestei formațiuni.

De asemenea, constatările autorităților din SUA, dar și materialele ajunse în spațiul public, demonstrează că acest partid promovează interesele unui stat străin, ceea ce înseamnă că acționează împotriva suveranității și independenței țării.

În sensul dat, am pregătit o sesizare la Curtea Constituțională prin care vom solicita declararea neconstituționalității Partidului Șor. Sesizarea va fi expediată la Guvern și sper că va fi aprobată la ședința de mâine a cabinetului de miniștri.

La formularea sesizării s-a luat în considerație jurisprudența CtEDO și standardele Comisiei de la Veneția. Și este chiar o măsură ultima ratio, deoarece ei continuă și în prezent încălcarea legislației și nu există nicio circumstanță care ar indica asupra faptului că ar fi dispuși să revină pe făgașul legalității.

Sergiu Litvinenco

A înțeles PAS că Rusia este dușmanul nr.1 al R. Moldova?

Liderul acestui partid, oligarhul Ilan Șor, este refugiat în Israel. Recent, el a fost plasat pe lista persoanelor sancționate de SUA. În plus, documente ale securității din Federația Rusă, FSB, consultate de Washington Post arată că ȘOR a fost susținut puternic de Moscova.

ȘOR a organizat și finanțat protestele de la Chișinău, din ultimele săptămâni, împotriva Guvernului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


comentarii

    1. Sustinerea unui partid bucsit cu penali cate nutresc si uneltesc impotriva statului, semn ca esti deja copt pt a fi impachetat si intors la ospiciul de alienati, cel pitin

    2. Dictatura e atunci cand MINORITARII/MILIONARII, dornici de guverna și explota credulitatea celor sărăciti după furtul a circa 25 mld lei –echivalentul a unui mld de dolari -devalizat, , dicteaza vointa lor MAJORITATII folosind bancnotele. După mine, prea mult[ zarvă face presa cooruptă și trolii remunerati acestei formațiuni Pe.Pe.Șa –-PPȘ..

  1. Si atunci cum se primeste,daca partidul e in opozitie dinsii pot face ce doresc. Adica,sa nu respecte legile statului,sa nu se supuna organelor de drept pe timp de stare exceptionala ,sa fure ca in codru,sa apere interesele unui stat terorist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *