Ultima oră

În spatele Catedralei Mitropilitane se vrea un bloc cu 6 etaje

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a spus în cadrul şedinţei operative de la Primărie, că există 2 proiecte privind reconstrucţia Casei Parohiale în parametrii exacţi pe care i-a avut edificiul, însă Mitropolia solicită alt tip de construcţie. „Prin aceasta riscăm să afectăm Catedrala, mai ales că Primăria finanţează proiectul de construcţie cu 1 milion de lei. Poate facem un bloc locativ acolo pentru cei mai puţin păcătoşi, care nu dau prin gropi? Nu înţeleg logica. Am vorbit despre o reconstrucţie a Casei Parohiale. De unde a apărut ideea de clădire cu 6 nivele şi alta în formă de potcoavă?”, a specificat edilul.

Şeful Direcţiei arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, Ion Carpov, a menţionat că proiectele de reconstrucţie au fost elaborate de arhitectul Gicu Bulat, care a elaborat şi proiectul de reconstrucţie a complexului Catedralei, inclusiv Clopotniţa şi agheasmatarul. Arhitectul a propus 3 variante de construcţie a Casei Parohiale, dar reprezentanţii Mitropoliei au optat pentru varianta unei construcţii cu 6 nivele.

În acest context, edilul capitalei a solicitat şefului Direcţiei arhitectură să facă rost de schiţele celor 3 variante de proiect ca acestea să fie făcute publice şi pentru ca societatea civilă să se poată expune.

În mai 2012, Dorin Chirtoacă a avut o întrevedere cu ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, în cadrul căreia au discutat despre reconstrucţia Casei Parohiale. Edificiul a existat în spatele Catedralei până în anul 1969, când autorităţile din acea vreme ale Chişinăului au decis amplasarea în acel loc a primului punct de pompare a apei. În cadrul discuţiei s-a stabilit ca edificiul să fie dat în exploatare în mai anul curent.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *