CSI / Rusia

În timp ce forțele sale se chinuie în Ucraina, Moscova promite mai mult echipament militar pentru o țară africană

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că Rusia va continua să ajute statul Mali să-şi amelioreze capabilităţile militare, un parteneriat care a provocat îngrijorări în Occident, relatează Reuters.

Lavrov a făcut aceste declaraţii în cadrul unei vizite în statul vest-african, unde militanţi cu legături cu Al-Qaida şi gruparea Stat Islamic au declanşat în urmă cu un deceniu o insurgenţă care s-a extins în ţările vecine.

Guvernele occidentale sunt îngrijorate în privinţa implicării în Mali a contractorului militar privat Wagner, care luptă alături de armata rusă în Ucraina.

Experţi ai ONU au cerut săptămâna trecută o investigaţie independentă asupra comiterii unor posibile crime de război şi crime împotriva umanităţii de către forţele guvernului din Mali şi combatanţii Wagner.

Lavrov, în vizită oficială într-o țară condusă de o juntă militară

Autorităţile din Mali, unde guvernul actual a preluat puterea în 2021 în urma unei lovituri de stat, au precizat anterior că forţele ruse nu sunt formate din mercenari, ci din instructori care ajută trupele locale să opereze echipament cumpărat din Rusia.

Vladimir Putin a declarat anul trecut că statul rus nu are nimic de a face cu contractorii militari privaţi care activează în Mali, adăugând că statul african are dreptul să colaboreze cu firme private ruseşti.

Agenţia de ştiri RIA l-a citat pe Lavrov cu declaraţia că Moscova speră să înceapă să livreze cereale, fertilizatori şi produse petroliere în Mali curând.

Lavrov a vizitat în ultima perioadă mai multe state africane, în contextul în care Moscova, lovită de sancţiuni occidentale din cauza războiului din Ucraina, încearcă să dezvolte legături comerciale şi parteneriate strategice în alte zone.

Dictatorul rus Vladimir Putin a primit la rândul său la Kremlin mai mulți șefi de stat din Africa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *