CSI / RusiaInternațional

În timp ce rușii sunt dictați de Putin, Kirkorov acuză Ucraina și UE de suprimarea libertății de exprimare: De ce permiteți?

Cât Rusia se sufocă de dictatură, Filip Kirkorov acuză europenii că ar permite suprimarea libertății de exprimare şi dosarele politice în Ucraina. Declarațiile au fost făcute în contextul arestării cumătrului lui Vladimir Putin, oligarhul ucrainean Victor Medvedciuk, care este şi prietenul artistului, scrie Realitatea.md.

Kirkorov a făcut apel către liderii din Occident, inclusiv la Emmanuel Macron şi Joe Biden, declarând că ei nu închid canalele care îi critică şi nu îşi arestează oponenţii, dar permit asemenea situaţii în Ucraina.

Kirkorov califică reţinerea lui Medvedciuk drept răfuială.

„O susțin pe prietena mea, Oxana Marchenko (n. red.: soția lui Medvedciuk) în activitatea ei contra torturii  și violenței, de care depinde acum viața și libertatea celor reținuți politic, iar în ultimele zile și a prietenului meu.

Politicienii europeni, Parlamentul European, vedeți ce se petrece în Ucraina? Admiteți că, eventual, Emmanuel Macron o aruncă după gratii pe Marine le Pen pentru alte viziuni? Dumneavoastră, președinte Biden, o să închideți canalul FoxNews doar pentru că vorb ește lucruri neplăcute despre politica pe care o aveți? De ce permiteți asta în Ucraina?

Atitudinea omenească, pentru mine aceasta este cea mai importantă valoare, cerință, calitate. Torturile, umilirea fizică și psihologică sunt inadmisibile. Nimeni nu poate fi condamnat fără justiție echitabilă. Nimeni nu poate fi umilit nicodată! Nu trebuie să fie anchetator, specialist, ca să înțelegi doar din imagini ca să pricepi ce se întâmplă cu Victor Medvedciuk – politician care nu este de acord cu guvernarea, deputat cu imunitate garantată de legislația Ucrainei.

Mă adresez către politicienii europeni: Imediat să se implice Națiunile Unite și să scoată din subsolurile SBU (n. red.: Serviciul Ucrainean de Securitate) oamenii și să efectueze investigații independente. Sper că rațiunea lucidă va prevala și toți se vor auzi unul pe altul”, scrie Kirkorov.

Artistul rus a fost susținut în comentarii de colegul său, Nikolai Baskov.

 „Sunt absolut de acord cu tine”, a scris acesta, în timp ce ucraineanca Olea Poliakova l-a îndemnat pe Kirkorov să scrie asemenea mesaje nu doar pentru Medvedciuk, ci pentru întreg poporul ucrainean, care suferă din cauza atrocităților și războiului.

Cântărețul este unul dintre artiștii ruși care au rămas loiali regimului Putin după ce Rusia a invadat Ucraina. Anterior, rapperul și producătorul Potap și-a sfidat mai mulți colegi de la Moscova, inclusiv pe Kirkorov, pentru că nu condamnă acțiunile din Ucraina, declarând că: „țara teroristă este condusă de un schizofrenic”.

Victor Medvedciuk, căruia îi ia apărarea Kirkorov, este cumătrul lui Vladimir Putin, reținut recent de Securitatea Ucraineană după ce a fost acuzat de trădare. Oligarhul a cerut Moscovei să fie schimbat pe locuitoriii Mariupolului asediat, iar soția sa, jurnalista Oxana Marchenko, a adresat un mesaj liderului de la Kiev, solicitând eliberarea imediată a omului de afaceri.

Kievul susține că Medvedciuk a fugit din arest la domiciliu după izbucnirea războiului. Acesta ar fi urmat să fugă din țară prin Transnistria, unde ar fi fost așteptat de ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate din Rusia. Circa 150 de imobile de-ale sale se află sub sechestru, iar în timpul perchezițiilor din locuința lui au fost depistate ouă Faberge, statuete din aur și picturi valoroase. Mai mult, jurnaliștii de investigați au descoperit în curtea familiei un vagon restaurant cu mobilă aurită, tacâmuri de mii de grivne, băutură de lux, valoarea totală doar a acestei construcții estimându-se la miliarde.

Kremlinul susținea anterior, într-un răspuns la solicitarea lui Zelenski de a-l schimba pe cumătrul lui Putin pe prizonieri ucraineni, că Medvedciuk este cel care trebuie să își dorească intervenția Moscovei după reținerea sa. După declarația omului de afaceri, purtătorul de cuvânt al președintelui rus a conchis că „nu există o reacție deocamdată”.

Sursa: Realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *