Editorial

În trecere prin târguri de cărți

Târgul a avut peste 300 de edituri și alți participanți, peste 800 de evenimente și peste 125.000 de vizitatori. Parcă nu e de glumă cu un astfel de târg. 

Am reușit să ajung acolo doar în ultimele două zile, pe 25-26 noiembrie, dar a fost suficient încât să reușesc să particip la câteva lansări, să îmi cumpăr câteva cărți, să mă întâlnesc cu numeroși scriitori. Desigur, regret că mi-au scăpat multe alte evenimente ale unor oameni deosebiți.
Însă ceea ce aș vrea să vă povestesc ține mai mult de spațiul nostru. Nu îmi amintesc vreun alt an în care să fi văzut atâția basarabeni la un târg de carte din România. Chiar și la întoarcere, am împărțit același autocar cu Mihaela Perciun, Claudia Partole și Lucreția Bârlădeanu. În târg m-am întâlnit cu colegul meu Pavel Păduraru, care a lansat romanul „Moartea lui Igor Alexandrovici”, în prezența scriitorului Oleg Carp.

Dumitru Crudu și-a lansat o carte de proză scurtă, „Moartea unei veverițe”, la Editura „Univers”, dar și volumul de versuri „Cinci poeme din Rotterdam”, la Editura „Charmides”. Cărți care vor fi lansate și la Cenaclul Republica pe data de 12 decembrie.

Alexandru Vakulovski a publicat cartea de poezie „Priveliști”, tot la Editura „Charmides”, o carte care, bineînțeles, îmi place enorm și care va fi și ea prezentată tinerilor la Cenaclul Republica.

Pe lângă cei deja amintiți, am văzut mulți alți autori de la noi, pe unii doar ulterior, în pozele publicate. Dar am trăit cu senzația că nici într-un alt an nu au fost atât de mulți scriitori basarabeni la Gaudeamus.

Pentru cultura noastră e de bine, că au ieșit multe cărți. Pentru istoria societății noastre e un semnal de alarmă. Pentru că literatura se înmulțește mult mai ușor în spațiile cu probleme. Dar, cel puțin, avem și rezultate pozitive. O mulțime de cărți, o mulțime de scriitori.

Mai rămâne să rezolvăm problema mulțimilor de cititori. Și sper că vom auzi des de lansări. Pentru că prezența la aceste evenimente sunt dovada că mulțimea cititorilor e vie și interesată.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *