Actualitate

În urma unor erupții vulcanice submarine, o nouă insulă s-a format în Japonia

Insula a apărut în Oceanul Pacific la aproximativ 50 km sud de Minami Ioto, cea mai sudică insulă a grupului Ogasawara, scrie The Guardian.

Paza de coastă a Japoniei a declarat că noua insulă are o formă de semilună cu un diametru de aproximativ 1 km. Dar dacă istoria se repetă, prezența ei s-ar putea dovedi efemeră. Depinde în mare parte de materialele din care este formată.                                                                                                                           
Cenușa și alte fragmente nu vor rezista valurilor, însă activitatea vulcanică ar putea produce lavă care, în timp, să formeze o coajă dură și mai durabilă. Insulele formate în mod similar în zonă în 1904, 1914 și 1986 au dispărut toate din cauza eroziunii.                                                                                                                
În 2013, săptămâni de activitate vulcanică au dat naștere unei insule care a fuzionat cu o insulă existentă, Nishinoshima, pentru a crea o nouă masă terestră care, pentru o vreme, avea o formă asemănătoare cu câinele din desene animate Snoopy.                                                                                                                
Agenția meteorologică japoneză consideră că ultima erupție, care a început la sfârșitul săptămânii trecute, ar putea continua și a emis avertismente cu privire la fumul degajat și la depozitele mari de cenușă din apele din apropiere.
Paza de coastă a descoperit insula duminică după ce a observat erupția din aer, adăugând că echipajul a găsit și depozite de piatră ponce (piatră vulcanică) plutind pe mare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *