CSI / RusiaInternaționalRăzboiUcraina

Înalt emisar chinez: Nici Ucraina, nici Rusia nu au închis „ferm” ușa negocierilor

Trimisul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, a declarat vineri că, în opinia sa, nici Ucraina și nici Rusia nu au închis „ferm” ușa discuțiilor, în ciuda dificultăților de a demara negocierile în prezent, transmite Reuters.

În cadrul unei conferințe de presă pe tema turneului său european de luna trecută, Li a declarat că partea rusă a apreciat dorința și eforturile Chinei de a promova o soluționare pașnică a crizei din Ucraina.

Menționăm că în luna mai, Li a încheiat un turneu de 12 zile la Kiev, Varșovia, Paris, Berlin, Bruxelles și Moscova, în încercarea de a găsi o bază comună pentru o eventuală soluționare politică a războiului din Ucraina.

„Riscul de escaladare a războiului dintre Rusia și Ucraina este în continuare ridicat”, a declarat oficialul chinez , adăugând că toate părțile trebuie să ia măsuri concrete pentru a „calma situația” și a asigura siguranța instalațiilor nucleare.

„Atâta timp cât acest lucru conduce la detensionarea situației, China este dispusă să facă orice”, a spus el.

Li, fostul-ambasador în Rusia din 2009 până în 2019, este cel mai înalt oficial chinez care a vizitat Ucraina după începutul invaziei ruse.

Turneul său s-a desfășurat înainte de așteptata contraofensivă ucraineană de recucerire a teritoriilor ocupate de Rusia.

Cu toate acestea, călătoria sa – una extrem de urmărită la nivel internațional – nu pare să fi dus la niciun progres diplomatic.

China are legături strânse cu Rusia, iar Beijingul nu a condamnat niciodată intervenția Rusiei și nici măcar nu a numit-o invazie. China spune că este o parte neutră în război.

Kremlinul a susținut că Rusia este deschisă la negocieri pentru a pune capăt conflictului.

Ucraina spune că trupele rusești trebuie să părăsească fiecare centimetru din teritoriul său, inclusiv cele patru regiuni „anexate” și peninsula Crimeea, pe care Moscova a „anexat-o” de la Ucraina în 2014, înainte de a putea fi discutat un plan de pace.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *