Actualitate

Încă 23 de instituţii RENUNȚĂ la gazul rusesc în favoarea paielor moldoveneşti

Astfel 23 de comunităţi rurale din raioanele Glodeni, Donduşeni , Soroca şi Râşcani îşi vor încălzi, începând cu sezonul următor de iarnă, şcolile, grădiniţele, primăriile, centrele comunitare cu energie produsă local, din deşeuri agricole. În total, 30 de instituţii publice îşi vor asigura securitatea energetică racordându-se la sisteme de energie regenerabilă. Cea mai mare parte a cheltuielilor de instalare a sistemelelor termice alternative şi de procurare a cazanelor va fi acoperită de Proiectul Energie şi Biomasă, satele selectate contribuind cu minim 15% din suma totală a investiţiei.

Majoritatea acestor instituţii se vor încălzi cu brichete (27), pelete (1) şi baloturi de paie (2). „Piaţa locală de producere a combustibilului din biomasă se dezvoltă foarte rapid. In 2-3 ani numărul întreprinderilor producătoare de brichete şi pelete a crescut de la aproximativ 5 la mai mult de 40. Iată de ce Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova instalează cazane moderne pe brichete sau pelete în localităţile ce au în vecinătatea lor furnizori siguri de combustibil modern din biomasă”, a declarat Nicolae Zaharia, specialist în dezvoltarea afacerilor în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.

Raioanele Glodeni, Donduşeni, Soroca şi Râşcani sunt primele patru raioane în care Proiectul Energie şi Biomasă a demarat activităţi în anul 2012. Până la sfârşitul anului, vor fi acoperite alte 9 raioane: Floreşti, Anenii Noi, Orhei, Rezina, Şoldăneşti, Ungheni, Basarabeasca, Cimişlia şi Cahul. Anul trecut 35 de sate din 8 raioane ale R.Moldova (Ştefan Vodă, Leova, Cantemir, Hânceşti, Teleneşti, Sângerei, Făleşti şi UTA GagauzYeri) au demarat proiecte de instalare a sistemelor termice pe bază de biomasă în şcoli, grădiniţe, centre de sănătate, cu sprijinul financiar al proiectului. Datorită noii surse de energie, 42 de clădiri vor fi încălzite cu energie din biomasă, peste 18.000 de persoane, dintre care 8542 copii, beneficiind direct de noua sursă energetică.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln Euro) și PNUD Moldova (560,000 Euro). Până în 2014, peste 130 de comunităţi rurale vor dispune de sisteme sigure şi durabile de furnizare a energiei din biomasă, cu potenţial de replicare în toată ţara.


REFERINȚE: PAIELE MOLDOVENEȘTI SE IAU LA TRÂNTĂ CU GAZUL RUSESC

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *