CSI / Rusia

Încă o minciună a Moscovei? Su-57 „Felon”, mândria aviației lui Putin, ascunde un mare secret

Sukhoi Su-57 a fost promovat de Rusia ca fiind un avion militar fără egal. Totuși, aeronava a fost aproape absentă de pe cerul din Ucraina în timpul războiului. Explicațiile pentru această situație sunt mai multe: Moscova deține puține unități sau nu vrea ca vreunul dintre avioane să fie doborât și secretele sale să ajungă pe mâna americanilor.

Potrivit unor specialiști, Su-57 chiar ascunde un mare secret. „Felon”, cum este numit în cadrul NATO, nu este un avion cu adevărat invizibil pe radare, ci doar unul mai greu de detectat, relatează Ziarul Național.

Potrivit publicației TheAviationGeekClub.com, Su-57 poate fi descris cu greu ca fiind un avion „stealth”. Jurnaliștii de acolo au vorbit cu mai mulți experți și s-au documentat serios înainte să afirme acest lucru.

Specialiștii consultați de sursa citată spun că aeronava are o semnătură radar mult mai mare decât cea a rivalelor F-22 Raptor sau F-35 Lightning II. Potrivit expertului în aviație Abhirup Sengupta, acest lucru se întâmplă deoarece, din rațiuni de costuri, „Felon” nu a fost conceput de la zero.

Ca multe alte avioane militare rusești, Su-57 este bazat pe platforma Su-27. De exemplu, avionul nu are prize de aer de tip „Serpentine”, care sporesc semnificativ capabilitățile stealth ale aeronavelor, ci folosește unele standard.

Su-57

Chiar și așa, Rusia a susținut mereu că un Su-57 poate distruge cu ușurință un F-35. „Su-57 nu are rivali printre avionale de generația a cincea. (…) Su-57 va ucide cu ușurință un F-35 dacă se întâlnesc unul versus unul”, declara în 2018 Mihail Streleț, designerul șef de la Sukhoi.

În războiul aerian modern, însă, luptele de tip „dogfight” între avioane sunt extrem de rare. Într-o luptă de aproape, dacă aceasta s-ar întâmpla cumva, Su-57 ar putea distruge un F-35, care este mai puțin manevrabil. Însă cel mai probabil avionul rusesc nu s-ar putea apropia niciodată atât de mult încât să îi poată pune probleme unui F-35, deoarece aeronava americană are sisteme electronice foarte avansate și este susținută de multe alte sisteme terestre (ex.: Patriot) sau aeropurtate (AWACS).

În concluzie, datele arată că „Felon” este mai degrabă un avion de generația 4.5, similar cu KF-21 „Boramae” dezvoltat în Coreea de Sud.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *