ActualitateExterne

Încă trei cadavre recuperate în urma unei alunecări de teren din Papua Noua Guinee

Echipele de intervenție au scos trei cadavre dintre dărâmăturile masivei alunecări de teren din Papua Noua Guinee, a anunțat duminică ONU, avertizând că bilanțul de cinci morți va crește probabil în urma dezastrului în care se tem că vor fi sute de morți, relatează Reuters.

Presa din această națiune din Pacific, situată la nord de Australia, a declarat că alunecarea de teren de vineri a îngropat peste 300 de persoane și peste 1.100 de case când a nivelat satul Kaokalam din provincia Enga, la aproximativ 600 km nord-vest de capitala Port Moresby.

Mai mult de șase sate au fost afectate de alunecarea de teren din regiunea Mulitaka din provincie, a precizat Departamentul de Afaceri Externe și Comerț al Australiei, potrivit Mediafax.

Agenția ONU pentru migrație OIM a declarat că peste 100 de case, o școală primară, mici afaceri și tarabe, o casă de oaspeți și o benzinărie au fost îngropate.

Bilanțul victimelor se ridica la cinci morți începând de sâmbătă seara, a declarat duminică într-o declarație șeful misiunii OIM în Papua Noua Guinee, Serhan Aktoprak, adăugând că „numărul răniților și al celor dispăruți nu este încă cunoscut”.

Biroul ONU din Papua Noua Guinee a declarat că trei cadavre au fost recuperate dintr-o zonă în care au fost distruse între 50 și 60 de case, în timp ce șase persoane, inclusiv un copil, au fost scoase în viață dintre dărâmături.

Biroul a precizat că multe dintre persoanele îngropate nu au fost încă localizate, în timp ce eforturile de căutare și salvare continuă în zona muntoasă a țării, care împarte insula Noua Guinee cu Indonezia.

Se așteaptă ca numărul victimelor sa fie mult mai mare

 

Grupul de ajutorare CARE Australia a declarat sâmbătă târziu că aproape 4.000 de persoane locuiau în zona de impact, dar numărul celor afectați era probabil mai mare, deoarece zona este „un loc de refugiu pentru cei strămutați din cauza conflictelor” din zonele învecinate.

Cel puțin 26 de bărbați au fost uciși în provincia Enga în februarie într-o ambuscadă pe fondul violențelor tribale care l-au determinat pe premierul James Marape să acorde puteri de arestare armatei țării.

Alunecarea de teren a lăsat dărâmături de până la 8 metri adâncime pe o suprafață de 200 de kilometri pătrați, tăind accesul rutier și îngreunând eforturile de ajutorare, a declarat CARE. Elicopterele au fost singura modalitate de a ajunge în zonă, a raportat Australian Broadcasting Corp.

Grupurile de ajutorare au declarat că mai multe case ar putea fi în pericol dacă alunecarea de teren continuă în josul muntelui, deoarece terenul rămâne instabil.

Marape a declarat că oficialii responsabili de dezastre, Forțele de Apărare și Departamentul de Lucrări și Autostrăzi au ajutat la eforturile de ajutorare și recuperare.

Imaginile postate pe rețelele de socializare de către Ninga Role, un sătean, au arătat oameni care se cățărau pe stânci, copaci dezrădăcinați și mormane de pământ în căutarea supraviețuitorilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *