Politică

Încă un an fără pedepse pentru demnitarii care-şi ascund averile

„Comisia încă nu este creată, din acest motiv întregul proces este stopat”, a spus expertul CAPC, la o conferinţă de presă. Chiar dacă comisia va fi înfiinţată acum, ea va începe realmente să activeze doar după un timp, pentru că va avea nevoie de un sediu, angajaţi etc. „Anul acesta nu vom avea persoane trase la răspundere pentru încălcarea prevederilor legislaţiei”, a declarat Marina Kalughin.

Legea care prevede instituirea acestei comisii a intrat în vigoare la 1 martie. În competenţa comisiei va intra verificarea declaraţiilor de proprietate şi venituri depuse de către persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică, judecători, procurori, funcţionari publici şi alte persoane cu funcţie de conducere. Legea prevede însă un termen de prescripţie de până la un an în care se poate efectua controlul declaraţiilor şi până la trei luni pentru tragerea la răspundere contravenţională.

Potrivit noilor modificări, se prevăd sancţiuni contravenţionale pentru neprezentarea declaraţiei, prezentarea declaraţiei cu încălcarea termenului sau cu date neveridice. Indicarea intenţionată în declaraţie a datelor inexacte sau incomplete se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 600 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la un an. O unitate convenţională constituie 20 de lei.
Data-limită de prezentare a declaraţiilor este 31 martie.

(Info-Prim Neo)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *