Opinii și Editoriale

Încă un PAS spre monopolizarea puterii. „Pragul electoral de 5% este moartea democrației și pluripartidismului”

Politologul Aurelia Peru spune că noul Cod electoral trebuie să asigure calitatea, nu conservarea puterii, indiferent de culoarea ei.

Ea spune că în primul rând, modificările trebuie să fie anticipate de o definitivare a reformei în administrația publică.

„În al doilea rând, în condițiile în care populația RM este în continuă descendentă, trebuie de revenit la numărul de deputați în Legislativ. (Opinia mea: bugetul public nu poate ‘ întreține ‘ 101 deputați.)

In al treilea rând, pragul electoral de 5% este moartea democrației și pluripartidismului! Este exagerat de ridicat. Dar, simptomatic, nicio putere nu vrea sa – l diminueze.

Evident, păstrăm sistemul proporțional cu liste ‘ închise „…

Nu suntem noi, moldovenii, pregătiți pentru selectarea aleșilor Poporului pe liste deschise. Dar, cum sa fie deschise – noi nu cunoaștem reprezentanții diasporei, care înclină’ busola” politică.

Patru, recomand mass-media ( ca un cunoscător a tehnicilor de manipulare politică) sa interzică ‘ analiștilor propagarea ” conceptului de „vot inutil”‘.

Este o teorie care poate naște monopartidism și dictatori politici”, spune politologul.

Sistemul politic monopartit ori statul unipartid este un tip de guvernare în care un singur partid politic formează guvernul, niciunui alt partid nepermițându-i-se să funcționeze, sau să prezinte candidați la alegeri.

TIMPUL amintește că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei recomandă pentru alegerile parlamentare un prag nu mai mare de 3%. Actualul prag de 5% a fost votat de către PSRM și PAS fiind aspru criticat și de Comisia de la Veneția.

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Google News!


comentarii

  1. Ce imagine sugestivă ! Numai oameni „buni” cu mutre de animale cornute… Niște mizerabili îngâmfați, agramați și primitivi. Pitici la minte și avari, limbuți și proști ca noaptea, egoiști și fricoși, mincinoși și fățarnici. La gunoi, lepre mizerabile!e!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.