Social

ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ Anul 2016 ar urma să fie cel mai cald de până acum, conform OMM

Luna iunie a fost înregistrată ca fiind a 14-a lună consecutivă cu record de căldură pe uscat și pe mare, a informat agenția ONU, cerând punerea rapidă în aplicare a acordului de limitare a schimbărilor climatice, încheiat în decembrie la Paris, prin renunțarea la combustibilii fosili și trecerea la energia verde până în 2100.

Temperatura medie în primele șase luni ale anului 2016 a fost cu 1,3 ° C mai ridicată decât în era preindustrială, de la sfârșitul secolului al 19-lea, potrivit NASA.

"Acest lucru scoate în evidență mai clar decât oricând nevoia de a ratifica și pune în aplicare Acordul de la Paris privind schimbările climatice și de a accelera tranziția la economii cu
emisii reduse de carbon și bazate pe energie din surse regenerabile", a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, citat de Reuters.

Acordul de la Paris, semnat de 200 de guverne, prevede menținerea creșterii temperaturii medii globale sub 2 ° C comparativ cu perioada preindustrială, în timp ce continuă eforturile pentru a o limita la 1,5 ° C, un prag care este aproape să fie atins.

David Carlson, director al programului de cercetare a climei al OMM, a explicat în cadrul unei conferințe de presă că temperaturi neobișnuit de ridicate s-au înregistrat în emisfera nordică, în Alaska, Canada și Rusia.

"Ceea ce am văzut în primele șase luni ale anului 2016 este într-adevăr destul de alarmant", a spus el. "Ne-am fi gândit că o astfel de încălzire se va realiza în mai mulți ani. Dar nu avem atât de mult timp cât am fi crezut”, a conchis cercetătorul.

Și climatologi de la NASA și Agenția americană pentru oceane și atmosferă (NOAA) au arătat la începutul acestei săptămâni că primele șase luni ale anului 2016 au fost cele mai calde de când s-a început măsurarea temperaturilor, în 1880. 

agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *