Actualitate

Incendii devastatoare în Grecia: „Asistăm la un dezastru de proporții biblice” este explicația ministrului de interne

Cele 26 de trupuri neînsufleţite au fost găsite în apropierea oraşului-port Rafina, conform reprezentanţilor Crucii Roşii şi viceprimarului regiunii, Girgos Kokkolis.

Postul naţional de radio ERT a relatat anterior că 24 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 150 au fost rănite în urma incendiilor de vegetaţie care au devastat mai multe zone din apropiere de Atena.

Pescari, personal din cadrul Pazei de Coastă şi turişti au intervenit cu ambarcaţiuni pentru a salva peste 700 de persoane aflate pe mai multe plaje şi zone de coastă unde s-au refugiat din calea flăcărilor, a relatat ERT.

Majoritatea focarelor de incendiu au fost controlate în timpul nopţii după ce intensitatea vântului a scăzut, precizează DPA.

Explicația meteorologilor pentru fenomenele extreme din Grecia

„Este vorba despre faptul că acolo condițiile locale specifice de circulație a aerului sunt datoarate unui ciclon retrograd care a dus aerul cald din Asia mică pe lângă litoralul Mării Negre, către Grecia.

La noi a adus ploi. Acolo, aerul uscat a provocat incendii. Când căldura e puternică, lipsa precipitațiilor usucă vegetația, anumite specii iau foc spontan. Temperaturile ridicate activează componentele volatile din plante.

Probabil climatul locului a făcut ca incendiile să cuprindă anumite zone, ceea ce a pus în dificultate populația. În Grecia va continua să fie cald. La noi, ciruclația de tip nord-estic ne va aduce ploi și răcoare în unele zile.

Până la sfârșitul lunii iulie, până în august, în Grecia va fi vreme deosebit de călduroasă. Fenomenele extreme vor continua în următoarele 3-4 zile. Vor fi și niște diminuări, datorită atenuării circulației aerului, dar vor fi și momente când vor reveni astfel de condiții caniculare. În anumite zone ale Greciei plouă”, a declarat meteorologul Ion Marinică.

Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Dimitris Tzanakopoulos, a anunţat în cursul nopţii că majoritatea victimelor au fost prinse în capcană de flăcări în sectorul localităţii balneare Mati, aflată la 40 km nord-est de Atena, la domiciliu sau în maşină.

Atena a activat şi mecanismul european de protecţie civilă pentru a solicita întăriri partenerilor săi, iar Cipru şi Spania şi-au oferit deja ajutorul, susţine Yannis Kapakis, secretarul general al Protecţiei civile din Grecia.

Incendiile s-au declanşat în contextul unui val de căldură care s-au abătut asupra ţării, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius. Potrivit serviciilor meteorologice, condiţiile ar urma să rămână dificile marţi.

Sursa: unimedia.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *