Externe

Incendiile de pădure din Canada au generat emisii de dioxid de carbon mai mult decât dublul precedentului record anual – observatorul european Copernicus

Emisiile de dioxid de carbon generate de incendiile de pădure din Canada au atins niveluri fără precedent şi reprezentau deja la sfârşitul lunii iulie mai mult decât dublul precedentului record anual, din 2014, potrivit datelor publicate joi de observatorul european Copernicus, relatează AFP.

„În prezent, emisiile totale de la incendiile din Canada se ridică la aproximativ 290 de megatone (de dioxid de carbon), în timp ce recordul anterior din 2014 a fost de 138 de megatone”, a precizat Copernicus într-un buletin.

Cifra pentru 2023 reflectă doar emisiile de la începutul anului şi cea mai mare parte după începutul lunii mai, când incendiile au început să facă ravagii în ţară, în timp ce sezonul incendiilor nu s-a încheiat încă.

„Am monitorizat emisiile de dioxid de carbon generate de incendii în toată Canada în cele trei luni de la începutul lui mai şi în această perioadă au continuat să crească aproape încontinuu, până la un nivel care este deja considerabil mai mare decât emisiile anterioare înregistrate în baza noastră de date pentru un an întreg pentru această ţară”, a subliniat Mark Parrington, om de ştiinţă al Serviciului de monitorizare a atmosferei al Copernicus.

„Emisiile legate de incendii în zonele boreale ating de obicei un nivel maxim la sfârşitul lunii iulie sau începutul lunii august şi, prin urmare, totalul ar trebui să continue să crească pentru încă câteva săptămâni”, a avertizat el.

Canada, care din cauza poziţiei sale geografice se încălzeşte mai repede decât restul planetei, s-a confruntat în ultimii ani cu fenomene meteorologice extreme a căror intensitate şi frecvenţă sunt intensificate de schimbările climatice.

Până la 30 iulie, ţara a fost devastată de peste 990 de incendii, dintre care 613 sunt considerate scăpate de sub control. Până acum, peste 12 milioane de hectare de pădure au fost distruse de flăcări în acest an, un total mult mai mare decât orice a văzut vreodată ţara.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *