Social

Începând de astăzi, 1 iulie, vârsta de pensionare pentru femei este de 60 de ani

Începând de vineri, 1 iulie, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei tuturor femeilor din Republica Moldova va fi de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare, de 33 de ani. De asemenea, Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) precizează că pentru bărbați, vârsta de pensionare rămâne neschimbată, constituind 63 de ani, iar stagiul de cotizare – 34 ani, condițiile respective fiind stabilite în data de 1 iulie 2019, transmite TV8.

Reducerea vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut şi au educat până la vârsta de 8 ani cinci şi mai mulţi copii. Pentru acestea vârsta de pensionare se diminuează cu 3 ani și va constitui 57 de ani.

„Pensia pentru limită de vârstă se stabileşte pe viaţă de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazurile în care a fost depăşit termenul de depunere a cererii, pensia se acordă de la data prezentării ultimului act necesar. Termenul de examinare constituie 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare” precizează CNAS.

Totodată, reieșind din stagiul complet de cotizare prevăzut pentru femei din 1 iulie 2022, la stabilirea pensiei anticipate pentru carieră lungă, acestea urmează să confirme 36 de ani de stagiu contributiv de cotizare, iar în cazul bărbaților, stagiul contributiv de cotizare rămâne neschimbat de 39 de ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *