Actualitate

Începe modernizarea FREGATELOR Regele Ferdinand și Regina Maria

Este vorba de navele Regele Ferdinand și Regina Maria, pentru care se va realiza cea de-a doua etapă de modernizare, au precizat, pentru România Liberă, surse apropiate MApN.

Cele două fregate, Tip 22, au fost cumpărate în anul 2003 din Marea Britanie. În flota britanică, ele au purtat numele Coventry și London. Înainte să fie livrate României, în anii 2004 – 2005, ele au suferit o primă etapă de modernizare în Marea Britanie.

Etapa a doua de modernizare era menționată în planurile părții române încă de la acel moment, dar a fost permanent amânată din lipsă de bani. La începutul anului 2015, șeful Statului Major al Forțelor Navale a anunțat din nou intenția de continuare a modernizării celor două fregate, indicând că acest program va începe în anul 2015.

Licitația pentru stabilirea firmei care va realiza cea de-a doua etapă de modernizare a navelor va fi organizată în decembrie 2015 sau în ianuarie 2016. Termenul fiind foarte scurt, o serie de firme au început deja să solicite informații despre aceste lucrări.

Printre companiile interesate s-ar număra BAE Systems (Marea Britanie), SAAB (Suedia) și Israel Shipyards. Prima dintre ele are avantajul că este chiar producătorul celor două fregate Tip 22 și că a realizat prima etapă de modernizare a lor.

SAAB este cea mai importantă companie producătoare de armament din nordul Europei și a mai furnizat României o ofertă pentru a vinde avioane de luptă JAS 39 Gripen. La rândul ei, compania Israel Shipyards este cea care a a livrat vedetele din dotarea actuală a Poliției de Frontieră a României.

De altfel, la data de 4 noiembrie, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a avut o întrevedere, la sediul MApN, cu ambasadorul Statului Israel la Bucureşti, Tamar Samash. Una dintre temele discutate a fost cooperarea militară dintre cele două țări.

După cum se știe însă, Mircea Dușa nu va mai fi ministru al Apărării. În viitorul Guvern, condus de Dacian Cioloș, funcția de ministru al Apărării ar urma să-i revină lui Mihnea Motoc. El este, în prezent, ambasador al României în Marea Britanie.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *