Politică

Incertitudini privind ședința extraordinară din Parlament, pentru procedura de demitere a lui Eduard Harunjen (Radio Chișinău)

Anunțul privind declanșarea procedurii de destituire a procurorului-șef din cadrul Parchetului General a fost făcut de președintele Rep. Moldova Igor Dodon. Eduard Harunjen a fost instalat în post „cu semne mari de întrebare sub aspect de legalitate”, potrivit afirmațiilor făcute de șeful statului pe pagina sa de Facebook. Igor Dodon susține că după încheierea procedurii pe dimensiunea legislativă, ar fi gata să semneze decretul de demitere a procurorului general.

Eduard Harunjen a fost numit în funcția de procuror general în 2016. Noile autorități de la Chișinău constituite acum cu o lună în urma alegerilor legislative îi reproșează procurorului general că ar fi instrumentat dosare politice la comanda fostei guvernări reprezentate de Partidul Democrat. Majoritatea parlamentară formată din socialiști și blocul proeuropean ACUM i-a cerut în mai multe rânduri lui Eduard Harunjen să-și dea demisia de onoare, însă acesta refuzat să se conformeze apelului.

Premierul Maia Sandu a anunțat că și-ar dori un procuror european în fruntea parchetului general din Rep. Moldova și chiar a spus că i-a făcut în acest sens o invitație la discuții fostei șefe a DNA din România, Laura Codruța Kövesi. Pe de altă parte, președintele Igor Dodon, lider neformal al socialiștilor, nu agreează ideea aducerii unui procuror european la Chișinău.

https://radiochisinau.md/

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *