Actualitate

ÎNCOTRO? Dodon ar putea fi obligat să-și ceară SCUZE de la cetăţenii pe care i-a ofensat

Oxana Gummenaia, care face parte din Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi-a îndemnat colegii să urmărească cu atenție fragmentul video în care şeful statului a lansat, în ziua de 29 august curent, afirmații reprobabile din punctul de vedere al instituției împuternicite să sancționeze derapajele retorice: 

„Haideţi să vedem ce stă la baza declarării persoanei non-grata. Au fost diferite calificative şi de la noi în altă direcţie şi din alte ţări. Noi suntem stat… stat… nu babe de la piaţă… că cineva ne-a numit într-un fel şi haideţi să ne supărăm şi să lichidăm tot ce a fost între statele noastre de peste 25 de ani.”

Experta Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării Oxana Gummenaia spune că declaraţiile preşedintelui Igor Dodon sunt păguboase într-o societate în care 63 la sută dintre femei cel puţin o dată în viaţă au fost supuse unei forme de violenţă. De asemenea, spune Oxana Gummenaia după discriminarea persoanelor cu nevoi speciale, cea pe bază de gen este cel mai frecvent întâlnită:

„Dacă ne referim la libertatea de exprimare a preşedintelui, cel care ocupă cea mai înaltă funcţie în acest stat, practica CEDO arată că şeful statului nu îşi poate permite să declare orice. El are o mare influenţă asupra formării opiniei publice pentru că instituţiile de presă îl citează de fiecare dată, iată de ce este limitat în cazul declaraţiilor care pot discrimina o anumită parte a populaţiei. (…) Admit că preşedintele nu a ofensat intenţionat femeile în vârstă şi că nu s-a gândit că prin comparaţia „noi suntem stat şi nu babe de la piaţă” nu a făcut decât să înrădăcineze stereotipurile din societate. Cred că ar fi corect ca Preşedintele Igor Dodon să admită că a greşit şi să-şi ceară scuze în faţa cetăţenilor care s-au simţit ofensaţi din cauza declaraţiilor sale.”

Şeful statului nu a dat curs invitaţiei Consiliului de a participa la audieri în schimb Președinția a trimis o referinţă semnată de secretarul general al instituţiei, Ruslan Flocea, în care a precizat că Igor Dodon a susţinut conferinţa de presă pe 29 august urmare „a anulării şedinţei din acea zi a Consiliului Suprem de Securitate şi a deciziei Preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu şi a premierului Pavel Filip de a boicota şedinţa”. În scrisoare se mai spune că „frazeologismul babe de la piaţă a fost folosit într-un mod potrivit, de vreme ce a calificat absenţa preşedintelui Parlamentului şi premierului neîntemeiată şi demonstrativă”. Concluzia formulată de secretarul general Ruslan Flocea e că discursul preşedintelui a fost „interpretat eronat”, contrar definiţiei din dicţionar.

Declaraţiile ofensatoare sau persiflante la adresa femeilor nu sunt o noutate. La alegerile locale de acum doi ani, primarul Dorin Chirtoacă a fost somat de Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării să ceară scuze publice pentru remarcile făcute la adresa rivalei sale de atunci, Zinaida Greceanîi, acestea vizând vârsta sa ca un factor ce ar împiedica-o să participe la competiție.

Sursa: europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *